Антъни Иванов остана осми във финала на 200 метра бътерфлай, титла за Льо Кло

Льо Кло е вдигнал победеносно ръце пред погледа на Антъни Иванов (на заден план).

© Reuters

Льо Кло е вдигнал победеносно ръце пред погледа на Антъни Иванов (на заден план).

Антъни Иванов се класира на осмо място във финала на 200 метра бътерфлай на световното първенство по плуване в Будапеща. Българският състезател не можа да се пребори с много силната конкуренция в дисциплината и завърши с 1:55.98, оставайки с много малко от датчанина Брьомер.


Титлата грабна олимпийският шампион от Лондон Чад Льо Кло - 1:53.33, който изпревари местния любимец Ласло Чех.


Южноафриканецът, който е единствения плувец, нанесъл загуба в тази дисциплина на великия Майкъл Фелпс започна с убийствено темпо. Той имаше аванс от над секунда пред Чех след първите 100 метра, а в края удържа атаката на унгареца.




Даия Сето, който влезе с най-добър резултат от полуфиналите, грабна бронзовия медал с 1:54.21, а зад него остана втората надежда на домакините Тамаш Кендереши.


Шампионът отдаде дължимото и на славния Ласло Чех пред феновете в Унгария.

© Reuters

Шампионът отдаде дължимото и на славния Ласло Чех пред феновете в Унгария.


Антъни Иванов започна много силно и след първите 50 метра беше на шеста позиция. Той се задържа така и при второто обръщане, но в последните 100 метра вече нямаше сили да се движи с останалите.


Това беше четвъртият случай, в който българин се класира сред осемте най-добри на световно първенство след това на щафетата 4 по 100 м свободен стил от Колумбия през 1975 година, на Денислав Калчев в Рим през 1994 г. (100 м бътерфлай) и на Михаил Александров в Мелбърн 2007 (100 м бруст).