Съдът в Белград се обяви за некомпетентен за екстрадицията на Цветан Василев

Съдът в Белград се обяви за некомпетентен за екстрадицията на Цветан Василев

© Юлия Лазарова

Висшият съд в Белград е обявил, че не е компетентен да реши искането за екстрадицията на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. Това са потвърдили от съда за балканската телевизионна мрежа N1.


Обвинителният акт за организирана престъпна група, начело с Василев, която е източвала банката бе внесен преди шест дни. Случаят с КТБ прокуратурата определи като "най-голямата стопанска и обществена финансова измама" и обвинителният акт - уникален. Повече четете тук, тук и тук.


Съдът е първа инстанция по исканото от българските власти производство. Той вече два пъти е разрешавал предаването на бившия банкер на България, но втората инстанция - Апелативният съд, и двата пъти е връщал делото за ново произнасяне.




Сръбската медия коментира, че причината за сегашната позиция на съда е, че обвинението на Василев е преместено от градска в спецпрокуратурата в България, тъй като близо две години след началото на разследването българското обвинение откри, че зад източването на банката стои престъпна група, ръководена от Василев.


Решението на Висшия съд е взето на 10 юли, се разбира още от съобщението. Василев има право да го обжалва в Апелативния съд. На въпрос как решението е взето на 10 юли, а обвинителният акт срещу Василев е внесен десет дни по-късно, съдът казва, че това е направено въз основа на преместването на делото в спецпрокуратурата по-рано и не е свързано с внасянето на обвинителния акт в съда.


Въпросът за екстрадицията на Василев не е бил поставен при двудневното посещение в Белград на вицепремиера, отговорен за съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева. Засега юристи се въздържат да коментират как трябва да продължи процедурата по екстрадицията на Василев. Повече четете тук.

Ключови думи към статията: