МВР има два приоритета за европредседателството - сигурността на гражданите на ЕС и миграционните процеси

МВР има два приоритета за европредседателството - сигурността на гражданите на ЕС и миграционните процеси

© Анелия Николова

Министерството на вътрешните работи (МВР) има два приоритета за сигурността по време на председателството на България на Съвета на ЕС през първите шест месеца на следващата година. Те са сигурността на гражданите на ЕС и сигурността на миграционните процеси. Това обяви министърът Валентин Радев пред депутатите в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, където представи проект на програмата на България за председателството и доклад за изпълнението на плана за подготовка на страната.


Радев обясни, че в сигурността на гражданите на ЕС се включвало противодействието на тежка организирана престъпност и международния тероризъм.


От думите му се разбра още, че повечето от отпуснатите от кабинета 12 млн. лв. за сигурност при председателството ще отидат основно за изграждане на видеонаблюдение на ключови места в столицата. Като обществените поръчки вече били обявени. Имало и разработен план за охрана на летището, НДК, пътищата между тях и сградите, където ще бъдат настанени гостите на София. Целта на МВР била да ползва европейската база данни, както и Шенгенската информационна система, което ще помогне за повече сигурност.




Депутатът от БСП Красимир Янков попита Радев, защо в националната стратегия за сигурност не се споменавал въпроса за борба с корупцията, след като тя била основана на приета още през 2003 г. от държавите-членки на ЕС стратегия за сигурността, в която темата за корупция присъствала. Вътрешният министър отговори, че това не е приоритет на МВР, а на правосъдното министерство, което организира Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система.


Намеси се и председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов, който заяви, че управляващите днес са дали ясен знак за борбата с корупцията с приемането на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс. С тях делата за корупция по високите етажи на властта се преместват от градския в специализирания наказателен съд. Повече за спорните промени четете тук.