Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БСК предлага домоуправителят да декларира живеещите в имота

3 коментара
БСК предлага домоуправителят да декларира живеещите в имота

Българската стопанска камара (БСК) внесе няколко предложения за корекции на внесената от правителството в Народното събрание нова формула за такса смет.

Според проекта от 2019 г. такса смет ще се определя по избор на общината според три бази – индивидуално измерено количество отпадък за имота (включително чрез покупката на торби), количество битов отпадък за имота (определено според броя и вместимостта на съдовете за събиране на боклука и честотата на тяхното транспортиране) или броя ползватели на услугата в имота. Данъчната оценка, която е най-ползваната основа към момента, ще отпадне.

Само по отношение на пространствата за обществено ползване ще се допуска таксата да се определя според броя на ползвателите на имота или разгърнатата застроена площ. БСК обаче настоява застроената площ да отпадне като опция, защото няма връзка с количеството на произведения отпадък.

Текстовете на правителството предвиждат още до 30 юни 2018 г. гражданите да декларират пред общинските власти броя на ползвателите на имота си. От камарата обаче предлагат декларирането да може да се прави и от домоуправителите на онези сгради, в които има обособена етажна собственост.

Бизнес организацията настоява и да се запази възможността на фирмите, които имат сключен договор за сметоизвозване и третиране на отпадъка, да не плащат такса смет, каквато опция има в момента.

Очаква се промените да се обсъдят в парламента след лятната ваканция на депутатите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. анита хегерланд
    #3

    "Оповестяване броя на ползвателите" означава, че самотните хора стават уязвими за битови кражби, психологически тормоз и хулиганство. На такива възрастни самотни хора им звънят на домофона, хвърлят предмети, подиграват ги. Това им го причиняват ежедневно. Защо трябва да се афишира броя живущи, след като големият боклук го създават магазините, фирмите, ремонтите и селските стопанства?!

  2. Milenca
    #2

    Със сигурност за много хора такса смет ще се увеличи. За един апартамент от идеалния център на Варна (80 кмм.) такса смет е около 130-160 лв., за Владиславово за идентичен апартамент е около 25-30 лв. За мен е по-интересното какво означава според закона "общинска собственост", и как общинските власти тълкуват това понятие. Защото напоследък се забелязва, че общинските власти управляват общинската собственост като своя (плътно я отдават под наем -пешеходни зони, паркове, градини, тротоари кафенета, ресторанти и бараки), а за плащащите данъци в общината остава да лавират между бараките, паркиралите по тротоарите автомобили, или да си стоят в къщи.

  3. asigma
    #1

    таксата "смет" ще направите три пъти по висока.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.