Цитат на деня: Поставихме знак на равенство между Боршош и председателството

Илиана Йотова

© Анелия Николова

Илиана Йотова

"Не може 1 месец да се занимаваме с НДК. Поставихме знак на равенство между Боршош и българското председателство, а случаят е криминален".


Този коментар направи вицепрезидентът на България и бивш евродепутат Илиана Йотова в интервю за Би Ти Ви.


Тя изрази убеденост, че България ще има добро председателство "на фона на това, което се наблюдава в други държави - големи и малки".




По думите й изборът на приоритетите за българското председателство, и особено за Западните Балкани показва желание за присъствие и самочувствие, че "най-накрая след 10 г. не само си обект на тази политика, но и я правиш". В същото време тя изрази учудване, че България е избрала именно този приоритет като попита реторично "наистина ли искаме разширение и, ако го искаме, намерили ли сме съюзници" в момент, който не предполага на този етап разширение на ЕС към Западните Балкани.


Йотова определи като положителни действията на министър-председателя Бойко Борисов "основно във външнополитическата дейност и тази засилена експанзия към Западна Европа и към съседите". "България трябва да излезе от кьошетата", каза вицепрезидентът.


Според нея изместването на председателството с 6 месеца напред ще позволи отбелязването на 3 март и 24 май като част от програмата. Тя предложи на 24 май да има грандиозен празник в София, защото България е единственият носител в ЕС на кирилицата, която е и една от трите официални азбуки на съюза.