Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кандидатът да оглави НЗОК обяви война на лобизма и на стандарта “Илиянци“ в здравеопазването

Камен Плочев даде заявка за промяна в клиничните пътеки, аналитично звено в касата и прогенерична политика

5 коментара
Камен Плочев

Кандидатът на управляващото мнозинство да оглави здравната каса Камен Плочев даде в сряда амбициозна заявка пред депутатите от парламентарната здравна комисия за промени в институцията. Той се обяви за преразглеждане на клиничните пътеки, пресичане на лобистките практики, облагодетелстващи определени групи, прогенерична лекарствена политика, която да намали постоянно растящите разходи за медикаменти, и създаване на специално аналитично звено в касата с актюер и мениджър за управление на рисковете.

“В дейността на НЗОК лобизмът е тежък, но преодолим проблем. Лобистите трябва да знаят, че се кръстя на един Господ - законът и правилата за неговото приложение. Не тръгвам на война, но ще наложа взаимоотношения, лишени от некоректни помисли и ходатайства. Всеки ще бъде оценяван справедливо и няма да допусна, бъркайки в общия кюп, да взема пари от един, за да ги дам на друг, с цел да прикрия или толерирам некадърност или корупционни замисли“, обяви Плочев при представянето на концепцията си.

Тя получи одобрението на депутати от всички парламентарни групи заради верните и ефектно поднесени оценки за проблемите на касата и здравния сектор.

Плочев обяви за свои приоритети ефективното управление и разходване на средствата от здравни вноски, като се ангажира да повиши контрола.

Пациентът не боледува по пътека, а по магистрала

Той съобщи, че една от първите му задачи ще бъде да се предоговорят алгоритмите на клиничните пътеки.

“Пациентите не боледуват по клинични пътеки, а по магистрала, съставена от множество клинични пътеки“, посочи Плочев, визирайки това, че много заболявани изискват далеч повече медицински дейности при лечението от предвидените в клиничната пътека. Той заяви, че в момента чете множество безумия в клиничните пътеки, но промяната им не може да стане само от НЗОК и ще бъдат ангажирани представители на Лекарския съюз, националните консултанти, както и външни специалисти, на които касата по думите му трябва да плаща.

Той постави и въпроса с лобизма при формирането и остойностяването на клиничните пътеки.

“Виждам наличието на лобизъм в касата сега, как иначе да си обясним, че се възлагат външни услуги на експерти, без да им се плаща – за коректна експертиза пари трябва да се намерят", посочи той.

“Много пари се печелят от пороци и нещастие, възниква въпросът – някой злоупотребява ли със здравето на българина", коментира още Плочев и даде за пример експанзията на клиники по инвазивна кардиология. “Ако намалим цената на някои пътеки, подозирам рязко подобряване на здравния статус на хората. Не, че няма нужда от инвазивни услуги, просто количеството им е смущаващо“, коментира той.

Кандидатът се обяви и за изнасянето на повече дейности от болничната в извънболничната помощ, а също и за улеснен достъп до лекар-специалист.

“Плащаме за бутикова стока, а получаваме стандарт "Илиянци"

“Плащаме за бутикова стока, а получаваме стандарт "Илиянци", коментира още Плочев, като по-късно разясни, че има предвид голямата диспропорция в качеството на медицинските услуги у нас.

Както хората имат достъп до преглед при професор в рамките на часове – нещо, което е невъзможно в много други държави, така в бургарска болница отказали скенер на пациент в кома и го изпратили да му се направи в София, подкрепи с пример тезата си той.

“НЗОК не е банкомат“

Плочев даде да се разбере, че ще държи на финансовата дисциплина.

“Ключовата дума е правила. Здравно-осигурителният фонд не е банкомат. Не е каса или гише, на което се изплащат чекове, а е пълноправен участник при договарянето на медицински услуги. Като такъв заплаща само за договорени количества при договорено качество“, заяви той.

По думите му трябва да се спре подходът на "малкото дете, което плаче и само иска пари". "Ще му дадеш, колкото му трябва, за да не го разглезиш", коментира Плочев.

Изслушването му протече при емблематичното отсъствие на представителите на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз, които принципно присъстват на всички заседания на комисията, особено при важни поводи. По-рано в сряда БЛС представи своя вариант на алтернативен бюджет именно с искане за повече средства в бюджета на НЗОК за догодина и предложения за разпределението му.

Прогенерична лекарствена политика

Плочев се ангажира и да намали големия разход на НЗОК за лекарства чрез прогенерична лекарствена политика. Според него касата трябва да плаща за лекарствена терапия, а не за един отделен медикамент от лечението.

Според него най-сериозно оптимизиране на разходите трябва да се търси при онкологичните и редките болести, като за редките болести дори трябва да се помисли да се извадят от обхвата на здравното осигуряване и евентуално да се поемат от министерството. За това обаче ще се водят допълнителни разговори.

Аналитично звено в касата

Плочев обяви и намерението си да създаде аналитично звено в касата с актюер, който да разработва схеми за здравно осигуряване с цени на медицинските услуги, които НЗОК купува от изпълнителите на медицинска помощ.

В звеното ще има и мениджър за управление на рискове.

Плочев се обяви и за засилване на контролните функции на касата чрез съвместни проверки на НЗОК с медицинския одит, БЛС и НАП, като по думите му трябва да се увеличат извънредните проверки.

По думите му обаче няма по-добър контрол от този на ползващите медицинска помощ – пациентите и допълни, че те ще могат да го осъществяват най-добре след въвеждането на електронната здравна карта. Плочев има идея да задължи всяко лечебно заведение да публикува подробен отчет за дейността си пациент по пациент - каква дейност е извършило и какви пари е получило от касата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Nikola Nikolov
    #5

    Този благ , но , според НАЗНАЧИЛИЯ ГО(?!) министър - "твърд" другар ДОКТОР, дали знае какво означават понятията "баланс" , "дебит" , "кредит", "пасив" , "актив" , "амортизационно отчисление" , .....Дали познава тънкостите и изискванията банковото дело , на Търговския закон , на Закона за лечебните заведения , ами ЗСО , ами.....Или , може би си въобразява , че е наясно с понятията "имбурсация" и "реимбурсация" ???!!!Да не би да си мисли , че , инфектираната от грабежи и посегателства НЗОК , е пациент

  2. Николай Колев_fb
    #4

    НЗОК не беше оглавявана от диджей - при това не какъв да е а русенско-софийски, но и това се случи! Мазен му е курбана на Плочев и то при всяка власт! Да ви е честита поредната здравна калинка, дами и господа от ГЕРБ! А що не и от останалите парламентарни групи.

  3. Jordan*
    #3

    Този измислен ГЕРБаджийски борец за правда е 100%-ов бивш член на БКП и си е все още истински комунист! Занимаваше се с някакви далавери в едно сливнишко село, та хората бяха вдигнали ръце от него и от нахалната му жена!

  4. Порединте ижвърляния в стил Бойко Борисов! Каква корупция се вихри в ВМА е известно! Тоя идва от там! Пътят към ада е постлан с добри намериения и много много рИформи!

  5. симпатяга
    #1

    Хареса ми амбицията му.Дано се справи. Но не пестете от остатъка живот на онкоболните.Грях е. Внезапни и периодични проверки ще решат донякъде проблема със злоупотребите.Но хванете ли управител в измами,гонете го.Съдете го.Останалите след третия случай ще се замислят. Е,освен ако не замислят нови схеми.....Но знам ли - чак толкова много престъпници в най-хуманната професия?!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.