Подписваме с Македония, но... Стоп на антибългарската пропаганда!

Борисов смята, че с Договора за добросъседство ще отворим нова страница
Обновена: 26 юли 2017 17:51 | 26 юли 2017 17:45, Веселина Йорданова
139
Подписваме с Македония, но... Стоп на антибългарската пропаганда!
Снимка: БТА

След подписването на Договора за добросъседство очакваме да се предприемат реални действия от страна на властите в Македония за прекратяване на антибългарската пропаганда, езика на омразата и отказ от претенции към България. Това казва премиерът Бойко Борисов пред министрите си, когато представя проекта на документа на днешното заседание на правителството.

Още по темата

"Действително най-лесно е да не се подпише и да се отложи във времето така, както няколко правителства досега са действали", коментира премиерът.

Борисов уточнява, че държим да се отрегулират отношенията и за името между Гърция и Македония, което според него трябва да е един общ процес и е само за добро на двете държави.

"Тази заедничка, както те наричат история, можем да празнуваме празници заедно, да се радваме заедно, а не непрекъснато тази тежка конфронтация, която върви и досега, на практика не е от полза за никого. И ако на везните поставим Република Македония в НАТО или Република Македония с тежките политически конфликти години наред да няма правителство, аз мисля, че нашият български интерес е да подкрепим един такъв договор.
Надявам се и в парламента договорът да получи одобрение и да бъде ратифициран", допълва премиерът.

Борисов посочва, че в продължение на години няколко правителства на България от целия политически спектър са били ангажирани в тези преговори, отстоявайки българския национален интерес.

По думите му след началото на процеса на преодоляване на дългогодишна политическа криза в Македония се създават условия за финализиране на двустранния договор.

"За успешното завръщане на Република Македония на европейския път е от съществено значение страната да преодолее наследените пропагандни стереотипи и неконструктивни действия спрямо съседите.
Посещението на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев в София и изразената позиция към общата история бе първа крачка в стремежа за изграждане на нов дух в отношенията със съседите", коментира Борисов.

По думите му Европейският съюз оцени Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество като първа стъпка и ново начало за развитие на европейската перспектива на Македония.

Договорът ще бъде юридически обвързващ документ между двете страни, уреждащ трайно и стабилно добросъседските отношения и стремежа за развитие на сътрудничеството между двете държави.

С подписването му ще отворим нова страница в отношенията между България и Македония и установим отношения на сърдечни приятелства. С подписването на договора двете държави ще дадат положителен пример за това, че решават самостоятелно по най-добрия начин отворени въпроси. С използването на термина "Общата ни история" в договора казваме, че историята ни обединява, а не ни разединява, посочва Борисов.

Той казва още, че подписването на договора ще допринесе за развитието на мултимодалния коридор № 8 и търговията между двете страни, които ще донесат преки ползи на гражданите.

Освен това влизането на Македония в НАТО, е може би едно от най-добрите неща, които гарантират и сигурността на българо-македонската граница, изтъква Борисов. Той допълва, че коалиционните партньори на ГЕРБ във властта - Патриотите, са дали положително становище.

На днешното си заседание Министерският съвет одобри освен проекта на договор, и два меморандума за сътрудничество с Македония - в областта на жп транспорта и на газовата инфраструктура.

С първия меморандум ще се даде възможност за предприемането на конкретни действия по доизграждането на железопътната връзка между България и Македония.

Той слага времеви граници за финализирането на съответно от българска страна от направлението Гюешево – македонска граница до 2027 година, а от македонска страна направлението Крива паланка – Деве баир - българска граница до края на 2025 година, обяснява на заседанието транспортният министър Ивайло Московски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
суьо преди 6 години
Аз се самоопределям като ***. Такова едно самочувствие си имам. И много ме е яд, като некой ми каже, че не съм никакъв ***, щото *** били черни, пък аз не съм даже и кафяв. И така, демократи с демократи, уважавайте ми самоопределението щото ще се наложи и ние да подписваме некакъв договор за добросъседство и отказ от враждебна пропаганда. От утре вече не съм суьо, а съм Онго-Бонго.
83
2
 
3
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Божичкооо.... чак сега СВЕТА (па и ние българите) ще разбере през миналите векове и години какви големи л.а.й. н.а. западна Европа е и.з.***.л.а.върху България и Балканите и сега се чудим откъде да е подхваним.Спомнятели си за Берлинския конгрес-.Кой спря Освободителната война доСан-Стефано и войната не можа да се довърши.Какво някои тук лаят срещу Русия и Г. Димитров. Вие и Вие имате сега вина за това дето сега става.
82
0
 
7
 
! Отговори
дпломат преди 6 години
каквито и договори да подписваме, трябва да се има предвид, че нямаме нито една дипломатическа победа в историята. А не - имаме една. Съединението. Всичко останало са провали.
81
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Напротив,антибългарската пропаганда сега вече е узаконена.Да му е честито на тоя мат`рял.
80
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този *** не трябва да решава сомостоятелно ,какъвто и да е въпрос със Македония......тик трябва да се изкажат всички историци.....И най вече да се изпълнят всички български условия......
79
2
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До АнонименАз пък съм горд мизиец !Искам възраждане на мизийската нация и столица Търновград. Разбира се и да се отцепиме.Другите шопари и майни и макета и още 20 племена се оправяйте.
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой вярва ли, че този примитивен тарикат, не е ял от суджука ?А колко мандри изтръпнаха с кашкавал за ГЕРб . Не сирене, а кашкавал . Да не са луди да ти ядят сирене . Друго си е кашкавала .
77
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей го шмекера ! Ни суджук ял ни суджук мирисал .само да не си помисли някой ,че договора е в наша полза . Никага . Щом пръв припнал да го носи на одобрение в посолството на ФАЩ.
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сър Пичук Убива, таратанци . ЧервеноГербера от Банкя ги възскресява ,сър Пик.л.о
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ,но , няма ,мо . Важното е ,че американците са го разгледали ,каквото кажат ,тАва ще е .
74
3
 
6
 
! Отговори
ЕХ, МЕЧТИИИИ преди 6 години
И КАК "ДА СЕ СЛЕДИ" КАКВО ПИШЕ В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ НА МАКЕТАТА? ЩЕ ПИШАТ КАКВОТО СИ РЕШАТ, ПЪК ТИ СИ СЛЕДИ, КАТО НЯМАШ ДРУГА РАБОТА. МОЖЕ БИ ТИ КАТО ТЪ ПАТА ТИКВА СИ МИСЛИШ, ЧЕ НЕЩО ЗАВИСИ ОТ НАС БЪЛГАРеТЕ. МОЖЕ БИ СЛЕД ЖЕЛЕЗНИЦАТА И ПЪТИЩАТА, БОКО ИЛИ ОНЯ ПИЯНИЦА БОЖО ДИМИТРОВ ЩЕ ИМ ПИШАТ УЧЕБНИЦИТЕ.ТЪПАЩИНИ ГЕРБЕРСКИ.
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МММ ДА,за съжаление е прав човекът който е написал че Гърция ЩЕ РАЗПЕРДУШИНИ ЮГОМАКЕДОНИЗМА при това оставайки си пак най-голям приятел на Сърбия макар че са наясно КОЙ ДЪРПА КОНЦИТЕ ПО ПОВАРДАРИЕТО!!НЕ Е ВАЖНО КАКВО ПОДПИСВАТ А ДА СЕ СЛЕДИ КАКВО ПИШЕ В ТЕХНИТЕ УЧЕБНИЦИ ПО ИСТОРИЯ,ПРОПАГАНДАТА Е ЗАРАДИ НАЛАГАНЕТО НА ФАЛШИВА ИДЕНТИЧНОСТ,ТЕ СА СВЪРЗАНИ,НЕ Е САМОЦЕЛНА!!Гърция не само иска смяна на името А ТОТАЛНА СМЯНА НА ВСИЧКО КОЕТО СЪДЪРЖА НАИМЕНОВАНИЕ "МАКЕДОНСКО/А/И ИЛИ ЕРГА ОМНЕС!Няма прошка!
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мнението на всички българи е ясно: има създадена македонска нация след 1945г. никой не го отрича. това, което не признаваме, е да хванеш албанци, сърби, българи, роми, турци и всички да ги изкараш древни македонци от 10.000 години. абсурд! затова македония ще има проблеми с всички съседи, абсолютно с всички. както е в украйна. българи, албанци и донякъде сърби са ДЪРЖАВОтворчески народи на македонската нация. какво толкова не може да разберете из вардарско?
71
4
 
4
 
! Отговори
ВЕРВАЙТЕ МИ преди 6 години
С ЕВЕНТУАЛНОТО ПОДПИСВАНЕ НА ВЪПРОСНИЯ ДОГОВОР, БОКО ЩЕ СЕ УРЕДИ ДА СТРОИ ПЪТИЩА ЗА МАКЕДОНИЯ И ЖЕЛЕЗНИЦА СЪЩО, КАКВАТО ВПРОЧЕМ ИМАШЕ. И ТАКА ЩЕ "СТРОИ" НЕЩО, ДЕТО ГО ИМА ЗА МНОООГО ПАРИ. И ТИКВАРЯ ЩЕ ГУШИ С ПОДСТАВЕНИТЕ СИ ФИРМИ ЗА ВСИЧКО ЕДНИ ГОЛЕМИ ПАРИ. ВАЖНОТО Е ПАРИТЕ ДА ТЕКАТ КЪМ НЕГО БЕЗСПИР. СЛЕД СУДЖУК ГЕЙТ, СЕ ЗАДАВА И МАКЕ ГЕЙТ.
70
1
 
5
 
! Отговори
КАКЪВ ЩЕ Е ДОГОВОРА преди 6 години
МНОГО Е ЛОШО ДА СИ С КЪСА ПАМЕТ. КАТО РАДО НЯКОЙ СИ. ИМАШЕ ЕДИН ВЕЛИК МАКЕДОНСКИ ПРЕЗИДЕНТ-БОРИС ТРАЙКОВСИ, КОЙТО БЕШЕ ДОКАЗАНО УБИТ, ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ НЕ ПРЕДАВАШЕ КАТО БОЙКО БОРИСОВ ИНТЕРЕСИТЕ НА СТРАНАТА СИ, И СТАНА ЖЕРТВА. ТОЙ БЕШЕ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ЕДИНСТВО И ДОБРОСЪСЕДСКИ ОТНОШЕНИЯ С БЪЛГАРИЯ. ТОЙ БЕШЕ ЛИЧЕН ПРИЯТЕЛ НА ПРЕЗИДЕНТА ПЪРВАНОВ И НА БЪЛГАРИЯ.В ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ НЕ ВЛИЗА ЕДИНСТВОТО НА БАЛКАНСКИТЕ ДЪРЖАВИ.И ЗАЕВ ЩЕ Е ПРЕДАТЕЛ КАТО БОКО ЗАРАДИ ВЛАСТТА.КАКВО ЛИ ЩЕ ПИШЕ В ДОГОВОРА?
69
0
 
8
 
! Отговори
Само СПОКО преди 6 години
Този договор няма никакво значение за бъдещето на Македония. Гърция ще реши какво да става, те и през 2006 г. наложиха вето за влизането им в НАТО, с което изненадаха дори и американците! Достойна позиция на горд народ!
68
12
 
3
 
! Отговори
ПТОЛЕМЕЙ КЛЕОПАТРАС преди 6 години
БРАВО НА МАКЕДОНКАТА ОТ ПО-РАННИТЕ КОМЕНТАРИ НАЗАДЕ .ГЪРЦИЯ ПОДКРЕПЯ БРАТСКА МАКЕДОНИЯ СРЕЩИ ТАТТАРИТЕОТ ДУНАВА .ГЪРЦИЯ ЩЕ ВИ ЗАШИТАИ ОТ ТЕЗИ ЧУЧЕЛА ., КОИТО ГОВОРЯТ НА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК .
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойде им акъла в главите в Югозападна България
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Георги Димитров, Тито и Сталин, това са бащите на македонската нация,а на Александър от Гърция.
65
0
 
6
 
! Отговори
morelini преди 6 години
До Македонската ни сестра...Аз го написах ясно....самоопределяй се както ти харесва това е твое право.Проблема беше че Вашите големци не искаха да признаят Общата ни история.Това е.Вече 27 год се запъват като магаре на лед.НЕ МОЖЕШ ДА СИ ПРОМЕНИШ МИНАЛОТО....БЪДЕЩЕТО МОЖЕШ.ЖИВА И ЗДРАВА ДА СИ И НЕДЕЙ ДА МРАЗИШ БЪЛГАРИЯ...