Бъдещият управител на здравната каса планира повече внезапни проверки в болниците

Камен Плочев

© Надежда Чипева, Капитал

Камен Плочев

Ефективното управление и разходване на средствата от здравноосигурителните вноски ще бъде основен приоритет на новия управител на здравната каса. Той планира нова правна регламентация, с която да се уреди правото на касата да налага контрол върху партньорите си и в която да се предвидят планови и внезапни проверки във всички болници, които да се извършват съвместно с регионалните каси, агенцията за Медицински одит на здравното министерство и Националната агенция по приходите.


Това беше първата точка от изложението на кандидата за управител на Националната здравноосигурителна каса д-р Камен Плочев при изслушването му пред парламентарната комисия по здравеопазването. Той беше единственият номиниран от управляващата партия ГЕРБ след оставката на Глинка Комитов, така че се очаква кандидатурата му да бъде одобрена в пленарната зала още утре или в петък. Комисията днес я подкрепи с пълно мнозинство.


Плочев, който сега е началник на катедрата по инфекциозни болести във Военномедицинска академия, заяви, че ще спазва закона, но няма да допуска административен тормоз над пациентите. Освен това ще се опита да реши този "сериозен административен проблем с огромния брой писма от болниците, с които са заринати НЗОК и РЗОК". По думите му болничните директори, на принципа на плачещите деца смятат, че ако пишат повече писма, ще получават повече пари.




Бъдещият управител смята, че реалното потребление на медицински услуги ще проличи и ще се нормализира след въвеждането на личната електронна здравна карта, където не може да се излъже за обема на извършената дейност. По думите му сега това е проблем в по-малките населени места - как навсякъде се извършват най-скъпоструващите инвазивни процедури, попита риторично той. Ако обаче само за експеримента се намалят цените на клиничните пътеки, които сега са по няколко хиляди лева, вероятно ще спрат да се извършват с такава честота, предположи той.


Друга цел, която си постави бъдещият шеф на НЗОК, е касата да бъде пълноправен участник в преговорите за цени и услуги, вместо просто каса или вид банкомат. По думите му сега разходите са толкова големи и нерационални, че сякаш "плащаме за бутикова услуга, а получаваме стандарт "Илиянци". Затова той подкрепя идеята на Надзорния съвет на НЗОК да се създаде специално аналитично звено към касата с актюер и рисков мениджър за преценка на разходите.


В личен план се представи като "човек, женен от повече от 50 години, с две деца и един внук, но никой не тръгна по стъпките на медицина, защото бяха наплашени от моя пример". Мандатът на Плочев като управител на НЗОК, след като бъде одобрен в пленарната зала до края на тази седмица, ще продължи до 12 май 2020 г. В момента временен управител на здравния фонд е подуправителят Димитър Петров.