Компания в САЩ постави чипове на служителите си

Йован Остерлунд от шведската компания Biohax показва един от микрочиповете, които с емонтират на служителите.

© James Brooks, Associated Press

Йован Остерлунд от шведската компания Biohax показва един от микрочиповете, които с емонтират на служителите.

Компания в САЩ имплантира микрочипове под кожата на служителите си - звучи като поредната статия за конспиративни теории, но е е факт. От 1 август работещите за Three Square Market, технологична компания в щата Уисконсин, могат да изберат дали да им бъде поставен между палеца и показалеца чип с размера на оризово зърно, разказва "Ню Йорк таймс".


Програмата е доброволна и участващите ще могат буквално с едно движение на ръката да задействат електронната ключалка на офиса или да платят покупка в кафенето на фирмата.


В понеделник над 50 от общо 80 служители в централата в Ривър Фолс са се записали. "В следващите 5-10 години това ще е нещо нормално, поради което е по-добре да се включиш от самото начало", споделя Сам Бернгстън, който е един от първите записали се .




За онези, които се притесняват да им се поставя нещо в тялото, има вариант с пръстен с чип.


Начинанието е в сътрудничество с шведската "Байохакс интернешънъл" (Biohax International) и се смята, че най-вероятно е първото подобно нещо в САЩ. В Швеция обаче то вече е правено в компанията "Епицентър" (Epicenter).


Случаят отново повдигна въпроси за личното пространство и вероятността да бъдат хакнати подобни устройства. Специалисти коментират пред изданието, че не е докрай ясно какво означава гаранцията, че устройствата са криптирани, и дали има вероятност в бъдеще поставените с една цел чипове да се използват с друга. Дали е възможно чрез имплантите и без знанието на собствениците им да се проследява кой кога и колко продължително си е взел почивка за обед и колко дълго се задържат хората в тоалетната под предлог, че си оправят тоалета.


Приложената технология RFID е за разчитане на чипове, а не за GPS проследяване, и предоставя данни само когато ги поиска друго устройство. Поради това се смята, че личният смартфон подава за вас 100 пъти повече информация, отколкото този чип.


Не са известни също последиците за здравето. Имлантирането на т.нар. radio-frequency transponder system е одобрено през 2004 г. от федералната агенция за храните и лекарствата, но за медицинска употреба. В разрешителното се казва, че в редки случаи може да се получи инфекция или чипът да се премести някъде другаде в тялото.

Ключови думи към статията: