Заев: България и Македония ще подпишат Договора за добросъседство на 1 август, а не на Илинден

Заев: България и Македония ще подпишат Договора за добросъседство на 1 август, а не на Илинден

© Associated Press

Договорът за добросъседство между България и Македония ще се подпише на 1 август, "най-вероятно в Скопие", тъй като Илинден е национален празник. Това обяви македонският премиер Зоран Заев пред журналисти, цитиран от местните медии. Според първоначалната информация документът трябваше да се подпише ден по-късно, но премиерът каза, че на тази дата "Илинден ще се прославя на няколко места".


На пресконференция Заев каза още, че договорът "ще се подпише на македонски език съгласно конституцията на Македония и на български език съгласно конституцията на България. Ще бъде в два екземпляра, на македонски и български". Той увери, че със сключването да проточилото се с години споразумение двете държави се задължават да работят заедно "срещу словото на омразата и провокациите" и да се противопоставят на негативните кампании.


Според министър-председателя договорът също така ще защитава интересите на македонското малцинство в България.




Във вторник вечерта кабинетът в Скопие одобри текста да договора, чието съдържание още не е предоставено на медиите. Заев свика пресконференцията, за да даде подробности за текста, който предстои да бъде подписан. В сряда следобед проектът на документа беше одобрен и от правителството на премиера Бойко Борисов.


"Договорът ще бъде обявен на уеб страницата на правителството", каза Заев, без да се ангажира със срок. "Уверявам ви, той е основа за добросъседство и приятелство, за пътна и газова инфраструктура, за напредък в търговския обмен и се надявам да се силен импулс за Коридор №8."


Документът "не е само текст на хартия, той трябва да има душа. Вярвам и почитам правата и гледните точки на всички. Желая и умолявам да дадем позитивна душа на договора. Съгласихме се на него, защото имаме приятел и съсед, за да затворим определени въпроси... миналото и историята ги поставяме като основи на бъдещето".


Всичко, което трябва да знаете за: