Клас "Прослужено време" – илюзия или реалност за доходите?

Очаква се днес бизнесът да се срещне с премиера по темата
25 юли 2017 12:15, Екип на Bulgaria On Air
90

Спорът между работодатели и синдикати да остане ли клас "прослужено време" продължава.

Очаква се днес работодателите да представят предложенията си пред премиера Бойко Борисов. Те продължават да настояват за отпадането на добавката, след като миналата седмица стана ясно, че правителството не подкрепя подобна идея, а вицепремиерът Валери Симеонов е изразил "лично мнение" в подкрепата си добавката да отпадне.

Още по темата

"Клас "прослужено време" е една от най-странните и упорити илюзии в българския пазар на труда и в оценката на доходите.

Според Кодекса на труда той увеличава заплатите на работещите с около 0.6% на година. За народните представители обаче той е 40%, а за съдиите 140%. Което означава, че това ще доведе до много неприятни последици", посочи икономистът Красен Станчев пред Bulgaria On Air.

Работодателите са на мнение, че добавката за стаж е дискриминационна спрямо младите служители. Според синдикатитес отмяната й ще се посегне на доходите.

"Младите работници не са ощетени по абсолютно никакъв начин, защото тази добавка всъщност не е за възраст, а за професионален опит. Също така се спекулира твърде много с нейния размер. 40% от доходите са на равнището на минималната работна заплата, което от своя страна по никакъв начин не натоварва работодателите", посочи Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви обаче, че в същото време това означава, че по никакъв начин административното увеличение не изпълнява функцията, с която е било въведено. А именно - да се осветли големият дял от сивата икономика и заетост в България.

Още новини четете в Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
3
 
! Отговори
Гражданка преди 6 години
До До 50Било дискриминация срещу младите кадърни служители,че не получават клас прослужено време.Ами тогава защо вие,работодателите не назначавате на работа БЕЗ ВЪЗРАСТОВИ ОГРАНИЧЕНИЯ доказали се квалифицирани професионалисти,пък им плащайте само според резултатите!
76
0
 
11
 
! Отговори
е преди 6 години
И жалкото допълнение на доходи5те искат да вземат, дано се задават
75
5
 
2
 
! Отговори
днд преди 6 години
До Гост (продължение)Тези дето плюете работодателите ,май не сте гледали дискусията , а само новините и 10 секунден репортаж, По канал 3 и B i T имаше запис на цялата дискусия . Гледайте я ,пък тогава пишете,
74
0
 
15
 
! Отговори
Гост (продължение) преди 6 години
Единственото, което не мога да разбера е, защо солидни уж работодатели, формиращи гръбнака на работодателската маса у нас, които завчера плачеха за пореден път публично, че си отглеждат търтеи, сега викат, че не искат да си поощряват професионализма на работниците, па и дискусии правят за това)). А ако имат други проблеми, трябва да си ги кажат. Не може всичко да е на гърба на работниците им, все пак. Проблемите си остават...
73
0
 
6
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Много обичам подобни дискусии, в които се оказва, че терминът означава едно за едни в държавата, друго - за други, тези, които искат "да го премахнат"(???) пък искат всъщност трето, което най-вероятно няма нищо общо с нашите скромни трудови и незрели представи за този термин, и накрай сивата икономика (хехе, кой формира сивата икономика - работодателите, или работниците?))), цъфти и хубавее, и тя на книга)).
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бас ловя, че Баце пак ще лъсне в бяло! Но не всичко може да служи за ПР, особено когато бърка в джоба ни! Нещата натежават с всеки ден, а клонът е тънък ....
71
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дааа, 2007 година колко беше салама, сиренето, цигарите? Сравнено със сега са поскъпнали със процент по голям сравнено със увеличението на заплатата ми. 2007 работих за 400 лева чисто, сега работя за 390 чисто. 2007 кутия цигари беше 2 лева сега е 5 лева.
70
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да отпаднат S-класите на капиталистите парите да отидат в разходи за заплати.
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да мислят за бизнеса и как да увеличат производителността, тези некадърници само глупости мислят и вършат. Следващото им некадърно предложение ще е да не плащат "такса смет". Ще оцапат градовете още, освен с калпаво строителство.
68
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гадни робовладелци! Що не пробват така наречените работодатели да живеят един месец на минимална заплата!
67
17
 
5
 
! Отговори
размисъл преди 6 години
Преди месец имаше стачки на полицаи.Сега работодателите се бунят .Нещата май ми се проясняват.Зад всичко това стой Корнелия Нинова!Замислете се с каква лекота тя отстрани Миков и Гергов.Сега целта и е през есента да има стачки и да се възкачи на мястото на Борисов.Е,чак тогава ще се сдобием с Ким Чен Ун с пола и блуза!
66
1
 
18
 
! Отговори
до 68 преди 6 години
Ако доживееш да направиш 67 години трудов стаж действително би могло да получиш 67х 0.6%=40,2% по висока заплата.Само дето не познавам такъв работник с 67 годишен трудов стаж!Но както вдигат непрекъснато годините за пенсиониране сигурно и такъв може да се появи!
65
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от работодателите бил нарекъл старите работници търтеи!Защо не отиде във Франция,Италия или Германия и да си повтори думите там?Аз бих му платил билета до там еднопосочно!Само да отиде и да си повтори там думите!
64
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
махните ли добавката - махаме ви и вас !!!
63
0
 
24
 
! Отговори
промо преди 6 години
реалността е такава че за последните 10ГОДИНИ ОБЕДНЯХМЕ ДВОЙНО/ТРОЙНО. благодарим ви господа политици че облагодетлствате робовладелците в БГ , дано здравето ви и на сем.ви е пропорционално на доходите на БЪЛГАРИТЕ
62
3
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До възмутенГлупости ! До преди една година в Германия нямаше минимална работна заплата ! Така е и правилно.Аз имам нива за копаение идвам при теб и ти казвам: ето ти 50лв. ако ми я изкопаеш за 1 ден. Ти казваш ОК. Плащам ти 45лв. и 5лв. за пенсия и това е.Казваш ми не ме устройват 50лв. искам 200лв. аз ако не намеря кой да ми копа ще ти дам 180лв. и 20лв. за пенсия към държавата или ще копая сам. Това е простичко е.
61
3
 
3
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До възмутен (69)За 10% - нито е повсеместно, нито е задължително.Не разбирам мотивацията на лъжци като тебе.
60
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добре защо тези евреи собствениците не заплащат почасово както е навсякъде в европа а не твърда заплата да кажем 500 лева дали си работил 8 часа или 12 се тая 500 лева отиваш на интервю и питаш колко е заплащането на час ане колкое заплатата защото тъи наречената заплата е пълна мъгла казват едно а плащат съвсем друго тогава вече ще има яснота ако те устроива да кажем 8 лева на час почваш ако е 6 лева отказваш и така човек има избор и яснота за месечното си заплащане
59
2
 
34
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
Няма проблем класът прослуженото време да отпадне като термин и да се замести с този, както е в другите държави от ЕС. Там тази добавка е съставена от 2 компонента - компенсация на инфлацията + коефициент развитие на компанията. Така увеличението на заплатата не е по-ниско от 10% на година!Не стига, че работодателите в България плащат най-ниските заплати в Европа, не плащат осигуровки и данъци на 100%, но адски нагло искането да не се актуализират заплатите с нищо!
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
40 %, то това си е направо застраховка живот, а не стаж.

Спонсорирани публикации