Болки в ушите на детето – Какво да правим?

Инфекцията настъпва след настинка
25 юли 2017 08:44, Eкип на Puls.bg
2

Болните уши са вторият по честота проблем след настинката, с който се срещат повечето родители. Статистиката сочи, че до 3-годишна възраст 70% от децата са имали поне един такъв епизод. Родителите бързо се научават да разпознават плача на детето, което го боли ухото – то не спира да плаче цяла нощ. 

Тази болка в ухото най-често се причинява от отитис медия – възпаление на средното ухо (което се намира отвъд тъпанчевата мембрана). Типично, такава инфекция настъпва, след няколкодневна настинка и неразположение. Нормално в средното ухо се отделя непрекъснато малко количество течност – тя се оттича през евстахиевата тръба, която го свързва с фаринкса. Когато лигавицата на тази тръба набъбне поради настинка, синусова инфекция или алергия, течността не може да премине от там и започва да се натрупва в средното ухо. Това само по себе си довежда до възпалението му, но е възможно и допълнителното му инфектиране с вируси или бактерии.
 
Натрупването на течността повишава налягането в средното ухо и оказва напрежение върху тъпанчевата мембрана – това може да се прояви от дискомфорт и временно отслабване на слуха до силна болка.
 
За родител, чието дете за първи път преживява това, може да е трудно да се ориентира какъв е проблемът – особено ако детето още не говори. Ето няколко насочващи признака:
  • Загуба на апетит и безсъние;
  • Повече от обичайното детето иска да бъде държано на ръце;
  • Безцветна или жълтеникава течност, изтичаща от ухото (причинено от миниатюрна руптура на тъпанчевата мембрана);
  • Висока температура (в случаите с вирусна или бактериална инфекция на ухото);
Често пипане или опити за бъркане в ухото или клатене на главата;
Отслабване на слуха – ако на детето ви се налага често да ви моли да повторите казаното – обикновено това е временен дефект и се възстановява напълно впоследствие; по-сериозен проблем е при малките деца, тъй като ако продължава дълго време може да се отрази негативно на тяхното развитие на речта и при съмнение непременно изисква аудиограма и подробно уточняване на състоянието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари