Кредитите – основен мотор за покупка на жилище

2017-а се очертавала като най-добрата за имотния ни пазар
20 юли 2017 17:00, Десислава Попова
26
Кредитите – основен мотор за покупка на жилище
Снимка: Pixabay

Жилищният пазар в София е във възход и тази трайна тенденция стъпва върху добре балансирани икономически фактори. Това е изводът от анализ на агенцията за имоти Bulgarian Properties.

Според брокерите макар растежът на цените в столицата да се доближава до 20% на годишна база, не може да се говори за прегряване или балонизиране, а по-скоро за бързо наваксване на годините на стагнация. Всички показатели, които влияят върху пазара, са на нива с около 50% по-ниски от стойностите им в пика през 2007-2008 г. - това се тълкува като знак, че засега темповете на развитие на жилищния пазар в София са устойчиви.

Достъпността на жилищата, измервана като съотношение на цената на кв.м в столицата и средната заплата за града, остава в рамките на 1,4, като бележи леко повишение спрямо миналата година, изчисляват от агенцията. Това означава, че достъпността леко намалява, но като цяло коефициентът се движи между 1,3 и 1,4 от 2014 г. насам и е над 2 пъти по-нисък от годините на бума.

Лихвените проценти по жилищните кредити паднаха под 4% по данни на БНБ, което е исторически най-ниското им ниво и стимулира покупките с кредит. Отпуснатите кредити през второто тримесечие бележат рекорд за последните години, а това е един от основните двигатели на жилищния пазар.

Въпреки високите нива на кредитиране брокерите отбелязват, че обемите отпуснати кредити все още са наполовина от тези в бума, което потвърждава по-здравата основа на пазара сега.

2017 г. се очертава да бъде най-добрата година за имотния пазар от цялото десетилетие до момента, пише още в анализа. Това важи с най-голяма сила за София, където се отчита изключително динамично и силно полугодие.

Данните на Bulgarian Properties сочат, че през второто тримесечие средната цена на имотите в столицата премина границата от 1000 евро на кв.м и достигна 1060 евро. Тези цени са сравними с края на 2007 г.

Въпреки очакванията за забавяне на поскъпването на жилищата според брокерите към момента все още не се забелязва такава тенденция и това е следствие от множество положителни за пазара фактори.

"Tози път възходящият цикъл е движен основно от вътрешното търсене и благоприятни за пазара макрофактори. При настоящата комбинация от ниска безработица, ускоряващ се растеж на БВП, по-високи доходи, почти нулеви лихви по депозитите, и рекордно ниски лихви по кредитите, съвсем естествен резултат е да видим и ръст в цените на имотите и обемите продажби. Хората се върнаха към жилищата като форма на инвестиция", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията.

Допълнителна подкрепа идва и от наемния пазар, който дава възможности за реализиране на доходност от 5-6%. Все повече хора се ориентират към покупка с цел отдаване под наем, включително и чрез покупка на имот с кредит.

Средни цени

Данните на агенцията сочат, че за второто тримесечие на 2017 г. средната цена на жилищата в София достигна 1060 евро/кв.м при 985 евро/кв.м. в началото на годината. Така нарастването на цените на тримесечна база е 7,6%, а на годишна темпът се запазва на нива като през първото тримесечие, а именно ръст от 18%.

Средната покупна цена на жилищата е 91 хил. евро.

Към момента цените на имотите в София са на нива като тези в края на 2007 г. Все още не са достигнати пиковите стойности от третото тримесечие на 2008 г. в бума преди кризата, когато средната цена достигна 1260 евро на кв.м.

Ускореният темп на нарастване на цените в столицата започна от второто тримесечие на 2016 г. и от тогава вече една година нарастванията се движат между 15 и 18%.

От данните се вижда още, че цените на имотите в София нарастват най-силно през второто тримесечие на годината. И през миналата година, и през тази са регистрирани значителни ръстове именно през месеците април и май.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: недвижими имотиимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Pesho преди 6 години
Да ново строителство се купува на Акт 16 и аз им се чудя как купуват на зелено.
24
0
 
1
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До анонименСпоред мен си прав!Още след акт 14 може юридически да имаш жилище, а то става годно за живеене, чак преди акт. 16. Ако всичко спре в тоя промеждутък ще си имаш жилище, в което може да няма не само завърешно строителство, а ток, вода, канал и кой знае какво друго.
23
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
в люлин 2 стои празен комплекс с 250 апарт защото бил ипотекиран в дскпоказаха го по тв пьрвите 52 собственика изгьрмяха освен него има още празниблокове от години на груб строеж внимаваите защото балоньт пак ще се спукаи ще изгьрмите
22
0
 
2
 
! Отговори
Pesho преди 6 години
В момента растат като гъби много блокове в райони с добра инфраструктура от реномирани строители, а те не работят с брокерите. Кредитите са с добри лихви и човек може да си купи много добро жилище, което до 1 година ще е готово. Гледам обявите и се забавлявам, стари апартамент за основен ремонт, с мизерни входове без асансьори са по-скъпи от хубаво ново строителство. До една година цените ще се нормализират спрямо дохода на българина, а и небостъргачите ще са с доста апартаменти!
21
1
 
1
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Всеки случай е индивидуален. Някои хора плащат по-високи суми за наеми, отколкото е вноската по кредита. И за предпазаване от висока лихва има кредити с фиксирана лихва за голям период от време, вместо даречем 6 месечен Юрибор.Освен това се забелязва,че произведението от цената и вноската по кредита са константа - т.е. ниските лихви ги компенсират високи цени, а високите лихви по-ниски цени. А и хората имат един живот през който трябва да живеят някъде. Не всеки човек си купува от 2,3,4,5 имота
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ КУПУВАЙТЕ!
19
0
 
7
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Брокерите лъжат,защото пазара на имоти,особено в София е във фаза БАЛОН !!!Не теглете никакви кредити защото до година лихвите тръгват нагоре.Цените на жилищата са прекалени високи в момента .За 16 месеца ги надуха с над 30 % на места,а вашите доходи с колко се увеличиха ,и най вече дали това увеличение ще бъде устойчиво ?
18
0
 
5
 
! Отговори
bzzzzz преди 6 години
Това не е ли платен репортаж?
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доста *** си превърнаха парите в недвижими имотикоито са неизползваемии на практика си загубиха паритевместо да ги използват за нещо полезно
16
1
 
6
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До ПенсионерДа имаш да имаш колко да имаш? Ако имаш по-малко от 100 000 евро * броя български банки - няма нужда да се притесняваш. Във всяка банка имаш гарантиран депозит от фонда за гарантиране на влоговете. Ако пък са повече - може дори да си купиш някой политик...
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смея се и се въргалям по земята....Сериозно 1060 евро на квадрат? Ама истински квадрат или с 25% идеални части?Брокерите май пак са се надрусали и си изливат фантазиите под формата на статии....
14
6
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
Ако имаш повече пари в брой винаги мисли за КТБ. Освен всичко казано дотук и това е от голямо значение.
13
9
 
6
 
! Отговори
олег преди 6 години
Добре разсъждавате за кредити, но не намесвате наемите. Ами когато наема е колкото кредита и пак ще даваш пари и пак всеки месец, но просто ще си събереш багажа и нищо няма да имаш.
12
11
 
8
 
! Отговори
Умник преди 6 години
Освен това бъдещето на пазара на имоти не е толкова мрачно, предвид общото състояние на жилищата и фактът, че всички които в момента живеят в панели ще трябва до макс 20-30 години да са се изнесли.
11
4
 
7
 
! Отговори
Умник до Сандокан преди 6 години
Моето мнение е, че ръстът се движи от млади семейства, от хора на по 30-40 години, които живеят с родителите си, от хора които се местят от малки в големи градове, от хора които имат свободен кеш и не знаят в какво друго да инвестират, от хора които работят в чужбина с опцията да се приберат някой светъл ден, както и от малък брой чужденци. Във всеки случай не са малко сделките, а при цените е нормално да има цикличност така или иначе. Пазарът е стабилен и така е добре да бъде, само да спре поск
10
0
 
16
 
! Отговори
Сандокан преди 6 години
Да. Винаги ще има места с качествено и добро строителство или просто икономически живи региоини с добра локация, които ще са търсени и предпочитани. Там цените ще се позадържат. Не казвам, че ще растат бурно и нагоре. Може и да спаднат но няма да е колабиране.Иначе, навсякъде другаде (в провинцията да не говорим), цените ще останат без нещо, което да ги държи.Търсене и предлагане. Това е. Когато имаш презастрояване с некачествени копторчета и критично намаляващо население търсенето изчезва.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СандоканРазбира се, ще има малки 'островчета' в София и край морето, където цените няма да колабират....верваш ли си ??
8
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да попитам брокерите и банкерите.Роомите теглят ли ипотечен кредит,купуват ли хапартаменти?Питам, защото досега не съм видял роом в банка да тегли ипотечен кредит
7
1
 
22
 
! Отговори
Сандокан преди 6 години
Цените на пазара са леко живнали. Когато се задоволи малкото количество търсене, ще утихне пазара. Кой ще търси? Новородените? Идващите имигранти?Няма кой! Тия цени са за година-две. Максимум три. След това пазара се нормализира и се диктува от естествените фактори - отрицателен естествен прираст, застаряващо население. Увеличаващ се процент ци-га-ни.Няма фактора, който да държи цените устойчиво. Разбира се, ще има малки 'островчета' в София и край морето, където цените няма да колабират.
6
1
 
25
 
! Отговори
Рачо-ковача преди 6 години
По - скоро бих купил 2 палета итонг и 2 кубика дъски, хоп колиба е готова!До като я съборят ще си изкарам живота спокойно.

Спонсорирани публикации