Бизнесът пак блокира преговорите за минимални прагове

Работодателите предлагат първо да има механизъм за минималната заплата
20 юли 2017 14:52,
40
Бизнесът пак блокира преговорите за минимални прагове
Снимка: архив, Ройтерс

Работодателските организации се готвят да блокират преговорите по договаряне на минималните осигурителни доходи (МОД) и за следващата година. Това става ясно от писмо на национално представителните работодателски организации до браншовите работодателски организации, в което се иска подкрепа за това и за 2018 година.

Припомняме, че миналата година работодателските организации отказаха участие в преговори за МОД за 2017 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата в България.

Със същия аргумент бизнесът отказва преговори и за догодина.

Бизнесът предлага да бъде препотвърдена отново позицията за отказ от определяне на нови размери на МОД за 2018 г. до приемане на консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата.

Миналата година работодателите отправиха и предложение за незабавна отмяна на текста от Кодекса за социално осигуряване, регламентиращ определянето на МОД по длъжности и икономически дейности.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България припомнят и аргументите си.

Административно определяните прагове на МОД се разминават драстично с икономическото състояние на отделните сектори и предприятия, с динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените.

Този подход увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация. Подобни механизми за определяне на прагове на МОД по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една от държавите членки на ЕС, посочват работодателите.

Наскоро от КНСБ обявиха пред журналисти, че ще настояват за 10% увеличение на минималните осигурителни прагове, които според синдиката са инструмент за борба със сивата икономика. Ако бизнесът бойкотира ръста и правителството не поеме ангажимент да го придвижи напред, синдикатът е готов и на протести, е позицията на Координационния съвет на КНСБ.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може бизнеса да командва какво да става.За това си има Министерски съвет,има си министри,премиер,а всички други трябва да се подчиняват на законите.Стига с тоя бизнес! Крайно време е да се помисли и за народа.
31
2
 
4
 
! Отговори
практика преди 6 години
До Незнайкотова което е написано само в сферата на добрите пожелания
30
1
 
6
 
! Отговори
практика преди 6 години
До Андрешко не използвай понятието "конкуренция", тъй като в нашата "пазарна икиномика" то отсъства
29
1
 
7
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
До # 32. Прав си моята идея е държавата заедно със СИНДИКАТИТЕ,да създадат паралелни структури на бизнеса,особено в крайната фаза-продажбата. Те могат да внасят стоки и от вън и с цените си да диктуват на каква цена да се продава всяка една,така че да има печалба около 20%. В това може да помогне и безполезната за сега структура наречена БОРКОР. Ако държавата реши може да направи всичко. Всичко е в нейните ръце,законодателството също,въпрос на желание.
28
2
 
10
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 6 години
Работете в чужбина, хора! Нашите бизнесмени просто не стават , разберете го това.
27
1
 
9
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
До # 29. Ако държавата има желание може да накара алчните капиталисти да намалят печалбите си. Прогресивен данък върху печалбата,колкото повече крадеш от труда на работника,толкова повече ще плащаш данък на държавата,а тя съответно ще ги разходва за социални дейности,ако държавните чиновници не ги крадат тези средства...
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Липсва конкуренцията от страна на държавата това е проблемът бизнеса просто няма съперник и мисли за себе си че той ще диктува какво ще става последна дума има винаги работника ако пожелае ще работи качествено ще идва навреме на работа ще бъде квалифициран и т.н. Няма фирма или каквото и да е било да взема хора заради очите им или тялото им вземат се защото трябват за някаква дейност бизнеса трябва да знае че и мама не дава на тати без пари докато не започне да плаща няма да стане
25
1
 
11
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Едно нещо беше положително при т.н. социализъм. Имаше две конкуриращи се противоположни системи и всяка от тях се опитваше да покаже на другата колко добре се живее при нея. Тогава капиталистите бяха отпуснали примката около врата на работника. Сега когато конкуренцията от комунистическия блок се сгромоляса,примката отново се затегна. Справка историята,когато са работели на поточни линии преди социализма и сега става същото...
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРСКИЯТ БИЗНЕС ИСКА ДА МУ РАБОТИШ ПО 12 ЧАСА -ДА ТИ ПЛАЩА ЗА 2 ЧАСА. ЗАТОВА РАСТЕ ПРОПАСТТА МЕЖДУ БЕДНИ И БОГАТИ. ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ВЪВЕДЕ НА БЪЛГАРИТЕ ТАВАН НА РАЗМЕРА НА ПЕЧАЛБАТА ,ЗАЩОТО ТЕ НЯМАТ НАСИТА. НА ЗАПАД ПЕЧАЛБАТА Е 4-5 % А У НАС 40-50 % И ПОЛИТИЦИТЕ МЪЛЧАТ ,ЗАЩОТО 90 % ОТ ТЯХ СА БИЗНЕСМЕНИ !Е КАК БЪЛГАРИЯ ДА НЕ ОБЕЗЛЮДЯВА...
23
1
 
9
 
! Отговори
PD преди 6 години
Иде времето, бизнеса да бъде преосмислен, по отношение полезноста му, към държава и общество. И след нужната атестация, бързо ще се загрижи за ефективно използване на ресурсите, включително и работната сила. Когато водиш хората, или ги водиш към достоен живот, или друг ще ги води.
22
1
 
9
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Държавата ако иска лесно може да премахне сивия сектор. Тези хора не работят на Луната. Около 2002 година се направи пълен кадастър на населените места. Могат да се разберат кои имоти стават за индустриални цели и държавата трябва да събуди спящите чиновници да обходят тези места заедно с НАП. Работници,които не работят на пълен работен ден в договорите да се опишат от колко до колко часа работят и после се иска само проверки и ако има нарушения глоби на работодателя.
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще се въведе почасова ставка и плащане в края на седмицата, така потреблението от доходите ще скочат.
20
6
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
Винаги е имало почасово заплащане и минимално заплащане за час в България.Ти какво по-различно искаш или просто водиш хибридна война?От 1 януари 2017 минималната часова ставка е 2,78 лева на час, а МРЗ е 460 лева.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради минималните осигурителни прагове, инспекторите нямат основание да се усъмняват в ниските заплати в някой сектори. Ако ги нямаше тези прагове, щяха да имат основание да назначат пълна проверка на фирма която наема програмисти за по 500 лева заплата например.
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работодателските организации се управляват от ДЕМОКРАТИ. Мутрите-работодатели са също ДЕМОКРАТИ. Искахте демокрация, получихме я всички. Защо сега искате и да ви се плаща нормално?! Демокрация е и всяка мутра плаща, както намери за добре. Това да не ви е социализма та да получавате нормално заплащане.... Я марш да работите, че скоро ще плащате на мутрите, че им работите.
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най-големият проблем са самите работодатели. Най-много шум вдигат тези, на които им подариха държавни активи, те никога не са си представяли, че някога от обикновени служители ще станат работодатели. И като им го кажеш почва да мисли оправдания. Ниска производително - българи работят на запад и никой не се оплакват, тия ако отидат на запад и им подарят някоя печеливша фирма ще е разорят!
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махнете Минималните осигурителни прагове и тогава ще видим кой става за бизнесмен и кой не. Сивият сектор съществува точно заради тях и заради липасата на проверки и глоби.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да блокират и да не блокират, някъде получават под минималната заплата, а осигуряването е с абсолютния минимум който може да се даде. Така че е все едно какво правят, хората нямат доходи позволяващи един нормален живот
14
3
 
15
 
! Отговори
чуй чуй преди 6 години
Работодателските организации в БГто са повече от фирмите! Всички те се управляват от дърти ченгета и доносници! Пък и не *** бе мамицата им ***!
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първото нещо което трябва да се направи ! - ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ !Така е в цял свят но за съжаление ние и Русия не сме част от света ! - тука е пълно с русофили които искат някой да бачка а те да берат плодовете на труда за да могат спокойно да пътуват,почиват,учат и живеят в държавите които толкова много МРАЗЯТ.

Спонсорирани публикации