Предпазват ли дрехите от слънчево изгаряне?

Някои от тях блокират ултравиолетовата радиация
20 юли 2017 09:30, Eкип на Puls.bg
3
Предпазват ли дрехите от слънчево изгаряне?
Reuters

Всеки с по-светла и чувствителна към изгаряне кожа трябва да се запознае с някои тънкости в защитата срещу слънчевия ултравиолетов гняв. Много от популярните методи за слънцезащита не са толкова ефективни, за колкото се приемат. 

Използването на дрехи за защита например, е средство на които мнозина разчитат повече, отколко на кремовете и спрейовете против изгаряне. Някои дрехи са ефективни в блокирането на ултравиолетова радиация, докато други не спират почти нищо.
 
Тенът също е продукт на ултравиолетово увреждане на кожата, не само изгарянето. Носенето на дрехи от дънкови платове е особено ефективно в предотвратяването кожно изгаряне. Този тип плат блокира 99,94% от ултравиолетовото лъчение, оставяйки едва 0,06% от радиацията да достигне кожата. Това е еквивалента на продукт със слънцезащитен фактор (SPF) около 1700. За този ефект допринася самата материя, изтъкана в плътни, стегнати щрихи.
 
Полиестерите, синтетичните тъкани и тези съдържащи найлонови нишки блокират около 98% от слънчевите лъчи, еквивалента на продукт със SPF 50. Проблемът при тях е, че възпрепятстват нормалното изпотяване и допълнително затормозяват температурната регулация на тялото.
 
Бяла памучна тениска облечена под лятното слънце не може да спре повече от 75% от UV радиацията – еквивалента на продукт  със слънцезащитен фактор 5.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, мацаниците трябва да се продават, че дрехите не предпазват. Питайте арабите. Или изгорелите на потник.
2
1
 
0
 
! Отговори
туарег преди 6 години
Предпазват.
1
1
 
10
 
! Отговори
шушляк преди 6 години
на кой му дреме, само шопите се въргалят у пясъко...