Роботиката – бъдещето на икономиката?

Акад. Руменин: Сега технологията е в "емоционален" етап на развитие
17 юли 2017 19:27, Анисия Иванова
13
Роботиката – бъдещето на икономиката?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Роботиката е ключова технология, която към момента е в своя "емоционален" етап на развитие. На нея се планира да се падне една огромна част от нашата дейност в близко и по-далечно бъдеще.

Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria директорът на Института по роботика към БАН акад. Чавдар Руменин.

Гостът в студиото сравни сегашното състояние на роботиката с това на компютърните технологии през 80-те години на XX век, технологии, без които няколко десетилетия по-късно трудно бихме представили своя съвременен живот.

"Това, което в момента се планира в областта, със сигурност ще се случи. Роботите ще могат да се използват и като решение за проблемите с работната ръка, и при прецизни операции например, там, където човек не може да проникне“, коментира още акад. Руменин.

Какви са проблемите в българската роботика – предимно материални, също както във всяко едно звено на БАН, а и в по-абстрактен план – в цялостното ни развитие и индустрия, стана ясно от думите на госта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като го гледам точно той ще развива роботиката в България ;)
8
0
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Поредната Ала-Балистика.Говорене и нищо не казване.Роботика имаот години, ИМАШЕ и роботостроене у нас, по-скоро промишлени роботи-манипулатори.Но-вече няма.Сега е демокрация, развиваме професии като камериерки, трактористи-растениевъди, и друго не ни е необходимо. А и много ми е интересно, как ще се пребори с Фанук, или друга фирма,която произвежда монтажни, заваръчни, бояджийски роботи? И тук важи принципа, за 200 години грижа за тревата на голф игрището,за да е перфектна..
7
0
 
8
 
! Отговори
naglec преди 6 години
Баш пък тоя безсрамник да се изказва, който е директор от памти века и преди няколко месеца смени името на институтата, за да остане пак директор, защото няма право на повече от 2 мандата!
6
0
 
6
 
! Отговори
черепа преди 6 години
то и в момента само роботи я фабриките .останаха без култура без идеали без чувства човешкибъхтят и пари не искат ,о вече даже и не мислят.ядат пият спят правят нови ботове ,и пак на работа.мечтата на неолибералите.
5
3
 
1
 
! Отговори
Кр. Средков преди 6 години
Чудесни мисли от умни българи - България ще я бъде, когато има такива хора. Бих допълнил тези мисли с "....Битовата и индустриална робототехника са основните компановъчни елементи на новите, върхови технологи в автоматизираните дискретни производства и в битовите технологии....".
4
1
 
0
 
! Отговори
suncho82 преди 6 години
До Анонименте вече ги заменят в България. Много си зле. Мисленето ти е от преди 100 години
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2: работни позиции ще се намерят. Виж как с автоматизацията на селското стопанство по-голямата част от хората се прехвърлят в сектора на услугите например. Допълнителна стъпка е и безусловния базов доход.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То хубаво роботиката но трябва да се помисли за казуса че за да живееш трябва да имаш пари. Обичайния начин да имаш пари е да работиш. Ама като те заместят с робот и няма работа за теб не можеш да работиш. Интересно ще бъде с много непотребни хора които си имат обаче своите ежедневни нужди. А пък и какво и защо ще произвеждат нещо тези роботи при условие че няма да има кой да го купи
1
0
 
14
 
! Отговори
DreamTheater преди 6 години
Интересно е да разберем какво точно академик Руменин е направил за българската "роботика".Освен общи приказки и медийни алабализми.Държавата харчи пари на данъкоплатеца на вятъра.Това трябва да се промени