Около 1.5 млн. българи без банкови сметки

Плащанията в брой да са над 3 000 лв, смятат финансисти
8 юли 2017 08:24, Петя Славова
46
Около 1.5 млн. българи без банкови сметки
Снимка: архив, Reuters

Около 1,5 млн. българи нямат банкови сметки и затова ще бъдат най-засегнати от планираното сваляне на прага на плащанията в брой до 1000 лв. Това каза  финансовият експерт Румен Гълъбинов.

Той смята, че най-удачно би било таванът на кешовите разплащания да не бъде по-нисък от 3 хил. лв. и той да бъде въведен към 2020 г.

Още по темата

"По този начин няма да се затруднява малкият и семейният бизнес и хората от малките и отдалечени населени места в страната", обяснява той пред "Монитор". "В Италия прагът е 3000 евро, а в Гърция - 1500, което е много повече, отколкото се планира да стане у нас. Затова не бива ние да минаваме тези граници", добави той.

Според Десислава Николова, финансов експерт, преди да се въведат ограничения, трябва да се проучи как те ще повлияят на потребителите. "Не бива да забравяме, че в малките населени места няма банкови клонове, банкомати, магазините им са без постерминали и не може да се плаща с карта“, обясни тя и добави, че банките трябва да стимулират търговците да монтират пос-устройства.

Законопроектът на кабинета, внесен в НС, предвижда плащанията в кеш могат да бъдат ограничени до 1000 лева през 2019 г. Ако промените бъдат приети от депутатите, още от 1 август всички плащания над 5 хил. ще стават само по банков път, вместо сегашните 10 хил. лв. От 1 януари 2018 г. пък прагът за кеша ще падне на 3 хил. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
3
 
! Отговори
крадат милиарди преди 6 години
Банковите карти с а претъпкани с тежко терористични анти човешки съоръжения ..Искат да направят такива и новите лични документи. с две натискания на бутона на мишкат а д а могат да ограбят всеки по банков път/./
42
3
 
0
 
! Отговори
аьаьаь преди 6 години
Аз съм за. Отдавна чакам да се наложат плащаията с BTC LTC BUST ETH NVC, аз с това плащам. Другото е история. Банките и другите валути са умряла работа. За сега съм си събрал 8655 BTC & 33588 eth И ми е гот . По сметки към 28 трябва да се пенсионирам.
41
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това се прави само и единствено, с цел, банките да лапат повече пари от такси.
40
9
 
3
 
! Отговори
Lora преди 6 години
Едни от най-богатите ми приятели нямат банкова сметка,защото всичко с което се занимават е сиф бизнес. Данъци не плащат. Аз съм за въвеждане на лимит върху кеш плащанията.
39
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следят за всичко. Преди време ме питаха от банката, защо съм изтеглил 60000 лева в кеш. Ми лв си работа бе, навлеци инфантилни. Парите са изкарани легално, а аз как и за какво си ги харча, не ви засяга.
38
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв е тоя лимит от 1000 лева бе ! Че това не е и един телевизор. Какво ? Ще борим престъпността и неплатените данъци ? Защо му е на някой банкова сметка, която не плаща лихви, взима такси и може да фалира по "катебейски".
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
36 - Амимибмени си сам 20те лева другия път.
36
0
 
20
 
! Отговори
Лопатата преди 6 години
Грешите - над 2 милиона българи няма сметки в български банки, но имат в чужди. Българските банки са обикновени лихвари и чейндж-бюра, пълни с бумащина и бюрокрация. А - и с такси за "услуги",докато в чужбина таксите за физически лица са нулеви. Хампарцумян да не се бие в гърдите, че ни е стабилна банковата система, защото такава у нас няма.
35
0
 
0
 
! Отговори
Бойко общата преди 6 години
Аз плащам правейки като вятъра и винаги ми плащат точно като се наведа да си вържа обувките. Най ме кефи , кво да прайш кат съм такваз ненаситна.
34
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
наложи се да обменя евро в малко населено място където нямаше обменни бюра.влязох в една банка и развалих 20 евро. като взех парите ги преброих по навик.оказа се че са с 2.20 лв по-малко от пресметнатото.когато попитах касиерката ми отговори че банката удържа комисионна !?! за свършена услуга ... правели ми услуга - обмен на валута.просто нямам думи ...
33
15
 
3
 
! Отговори
tribun преди 6 години
Щом не искате да плащате на банките,дръжте си парите в къщи под дюшека ,а пък после се чудете защо нарастват кражбите и пребиват старите хора,а крадците много са наясно къде си държат парите .Банковите карти създават удобство на хората особенно в града,защото не е приятно постоянно да висиш на някоя опашка за сметки.
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз на село плащам с яйца.
31
0
 
17
 
! Отговори
Бай бедняк преди 6 години
Нема пари, нема сметки.
30
0
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
А защо ли си мисля, че и в САЩ бройката на американците които нямат банкови сметки пак е толкова? Не знам, такова чувство имам, не съм сигурен. А може даже да са по-малко.
29
0
 
14
 
! Отговори
Кайзер Созе преди 6 години
До 18 - тогава ще им мине мерака за банково разплащане. Всичко друго е банково лоби -да ни смучат за такси. И тогава те ще станат и по-високи и най-различни.
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 25 ТАКА Е НАСОЧЕНО Е ОТ НЯКОЙ И КОЛЕКТИВА МАЛЧАЛИВО ПРИЕМА. Н О ИНДИВИДА СИ ИМА И ТОЙ СОБСТВЕН ПОГЛЕД.ПРИМЕР . ПО ЖЪТВА СЕ ИСИПВАТ МНОГО ОТ ГРАДА , ИЗОСТАВЯИКИ КОЛЕКТИВА ЗАЩОТО МУ Е МИЛО ЗА СОБСТВЕНАТА НИВА, ГРАДИНКА.ВИЖ ПОЖАРА НА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНОТО СМЕТИЩЕ. КОЙ Е Л1Д ДА ГАСИ СМЕТИЩЕ ПОСРЕД ЖЪТВА. ПО СРЕД ЖЪТВА СВАДБА СЕ ОТЛАГА КАМО ЛИ ДА ГАСИ ***.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17 за жълти стотинки работят и това не е лъжа. ЗАЩОТО ЗАПЛАТАТА МУ Е ОПРЕДЕЛЕНА. ТАКА Е НАВСЯКЪДЕ ЛЕКАРИ УЧИТЕЛИ ЕНЕРГЕТИКА ЗЕМЕДЕЛИЕ ПОЛИЦАЙ ПОЖАРНИКАРИ И ВСЯКАКЪВ ВИД И БРАНШ.ТОВА КОЕТО ДОКАРВА ДОПЪЛНИТЕЛНО Е ОТ РАБОТАТА М1 ИЗВЪН ПРАВИЛАТА И ТЯ Е ГОЛЯМ %. С НЕЯ СЕ РАЗПЛАЩА. В СТАТИСТИКАТА И МОСКВА ЗНАЕ КОЛКО МАЛКО ЗА ТИЯ В САМОСТОЯТЕЛНИЯ ФИРМЕН БРАНШ, ПРОФЕСИОНАЛНО ОЩЕ ПО МАЛКО.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24по-добре помогнете на ЕС със изправянето на лютите чушки, че все не успявам да ги опека равномерно!!!!!..не се и опитвай - няма да ги опечеш, най-много да се изгориш!
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23ВСИЧКО РЕШАВА КОЛЕКТИВА..колектива нищо не решава и никога не е решавал!на колектива му се внушава и му се дава усещането, че "той решава", а реално неговото "решение" е подсъзнателно насочвано в "правилната" за няКОЙ, посока!
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Данък "такса за банково обслужване"??? Аре стига мислехте в този парламент, по-добре помогнете на ЕС със изправянето на лютите чушки, че все не успявам да ги опека равномерно!!!!!