Търговците на горива обещаха да си забранят да обменят информация

Председателят на КЗК Юлия Ненкова

© Дневник

Председателят на КЗК Юлия Ненкова

Компаниите, собственици на големите вериги бензиностанции в България, са поели пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) задължението да забранят контактите и обмяната на информация помежду си и свои конкуренти на този пазар, съобщи антимонополният регулатор.


"Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "НИС Петрол" ЕООД и "Петрол" АД планират промени във вътрешните си процедури. С тях ще бъдат забранени контактите и обменът на информация с дружества - конкуренти и техните служители. Ще бъдат забранени контактите между служителите на собствените и конкурентните бензиностанции.


Компаниите налагат забрана на обсъждане, получаване или предоставяне на търговска информация в рамките на сдружението "Българска петролна и газова асоциация";




Служителите, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация, ще бъдат уволнявани.


Компаниите планират да променят правилниците за вътрешния ред и трудовите договори на служителите като добавят забранителните и санкциониращите клаузи. В петролно-газовата асоциация ще бъдат променени правилата за вътрешен ред.


Шестте компании бяха обект на проверка от КЗК от октомври миналата година с подозрения за картел. В края на март регулаторът излезе със становище, че картел няма, но е налице "ценови паралелизъм" вследствие на обмяна на информация помежду им. Ценовият паралелизъм не се преследва според европейското законодателство. Тогава КЗК поиска от компаниите да наложат забрана върху обмена на информация между дружествата и техните конкуренти.