БСП обвини ГЕРБ в бягство от отговорност за МВР и страх от президента Радев

Корнелия Нинова

© Георги Кожухаров

Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува ГЕРБ, че бяга от отговорност за състоянието на МВР, и обяви, че управляващите се страхуват от президента Румен Радев заради волята му за борба с корупцията по високите етажи на властта. Двете мнения бяха изказани на извънреден брифинг на Нинова на "Позитано" 20 днес.


Тази сутрин премиерът Бойко Борисов участва в национално съвещание в МВР и обеща на готвещите протест полицаи летни униформи и пари за гориво. В неделя зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов даде извънреден брифинг, на който съобщи, че партията иска анкетна комисия да разследва решението на служебния кабинет "Герджиков" за закупуването на шведски изтребители, тъй като имало достатъчно съмнения, че президентът Румен Радев е защитил такова решение преди вземането му.


Нинова обяви риск от загуба на средства от ЕС


Днес Нинова обясни, че БСП не приема премиерът Бойко Борисов да прехвърля отговорности, тъй като днешното състояние на МВР се дължало на управлението на трима министри - Цветан Цветанов, Румяна Бъчварова и Валентин Радев. Тя подкрепи протеста на полицаите и обяви, че вътрешният министър Валентин Радев вече е дал аргументи за увеличението на техните заплати, каквито днес искал от тях - на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 30 май, където изчел несекретен доклад. Лидерът на БСП цитира части от доклада, в които министър Радев иска 300 млн. лв. за ръст на възнагражденията на служителите на МВР с темпа на минималната работна заплата, както и обезпечаване на нуждите от леки автомобили, облекло и техническо оборудване, тъй като в противен случай щяло да има демотивация и пропуски при изпълнението на служебните задължения на полицаите.




"Премиерът Борисов да си свърши работата", призова Нинова по повод цитирана от нея информация от доклада на вътрешния министър, според който имало висок риск от загуба на средства в рамките на механизма за спешно подпомагане, по който страната ни получава 160 млн. евро от Европейския съюз (ЕС) за мерки за бежанците.


Лидерът на БСП обяви, че се съмнява да бъдат назначени нови полицаи, както от ГЕРБ предизборно обещавали, както и да бъдат увеличени парите в МВР, тъй като на КСНС финансовият министър Владислав Горанов дал ясно да се разбере, че средства за полицаите няма.


"Борисов 3" щял да разследва "Борисов 2"


Корнелия Нинова допусна, че изказване на президента Румен Радев, че "поема инициативата за борба с корупцията", тъй като политическата класа нямала воля за това, е причината за желанието на ГЕРБ да се направи анкетна комисия, която да разследва решението за закупуване на шведски изтребители "Грипен".


"Ще изглежда като "Борисов" 3 разследва "Борисов" 2. Как ви звучи Борисов да се разследва сам себе си? На мен като виц", обяви Нинова. По думите й комисията, която е оценявала офертите за бойни самолети, е била назначена от предишното правителство на ГЕРБ, а решението на служебния кабинет за сделката било, че предстои решение.


Лидерът на БСП обяви, че на 23 юни в Брюксел Бойко Борисов е заявил пред шведския си колега Стефан Льовен, че започват преговори за "Грипен", а дни по-късно ГЕРБ лансира идея за анкетна комисия.


"Кое е събитието, което обърна така нещата? За нас е само едно - изказването на Румен Радев, че политическата класа няма воля да се бори с корупцията; че поема инициативата; че иска единен орган от високи професионалисти и независими хора, които да проведат битката по високите етажи на властта. Очевидно волята на президента при борбата с корупцията, подкрепена от мен и БСП в парламента, е причината да се обърнат така нещата. Страхът от президента Радев и подкрепата, която получава, да се стигне докрай, да се водят разследвания и да се търси отговорност от политическия елит за всички години на прехода, продиктува тази анкетна комисия. Време е за истински действия в борбата с корупцията", обяви Нинова.