Прокуратурата оспори правилата за прием в първи клас в София

Прокуратурата оспори правилата за прием в първи клас в София

© Цветелина Белутова, Капитал

Софийската градска прокуратура внесе в съда протест срещу системата за прием на ученици в първи клас на общинските училища в столицата. Така административният съд ще трябва да се произнесе за законността на разпоредба от системата, която бе приета от Столичния общински съвет в края на февруари. Прокуратурата иска разпоредбата да бъде обявена за нищожна, т.е. да няма правни последици от нея и все едно не е била приемана.


Според приетата система при голям брой желаещи за първи клас всяко училище по решение на педагогическия му съвет може да приеме до три свои допълнителни критерии за прием, различни от общо установените.


"С това Столичният общински съвет е променил без правно основание възможността за прием на ученици в първи клас, което представлява грубо нарушение на Закона за предучилищното и училищното образование и Наредбата за организация на дейностите в училищното образование, въз основа на която е разработена и приета от общинският съвет системата за прием. По този начин се създават условия за възникване на закононарушения, свързани с въвеждане на единни критерии за прием на учениците в първи клас във всички общински училища на територията на Столичната община", аргументират се от прокуратурата.




Според държавното обвинение въвеждането на това правило дава възможност да се създават всякакви критерии от отделните училища, с които да се наруши принципът на единност при приема на ученици, гаранцията за равнопоставеност на кандидатите първокласници и да стане невъзможен контролът върху процеса на прием на учениците в първи клас.


Излизането извън определените законови рамки с въвеждането на критерия в разпоредбата "при голям брой кандидати за прием в първи клас" води до незаконосъобразността ѝ, смята още прокуратурата.