Сталин изпревари Путин и Пушкин в руска класация на най-великите личности

Сталин изпревари Путин и Пушкин в руска класация на най-великите личности

© Associated Press

Руският диктатор Йосиф Сталин е най-забележителният човек на всички времена и народи, сочи проучване на социологическата агенция "Левада-център", цитирано от "Интерфакс" и РБК.


Според данните на проучването 38 на сто от респондентите избрали Сталин, а президентът Владимир Путин и поетът Александър Пушкин били назовани от по 34% от участниците в допитването. Това е първият случай, при който Путин попада в "челната тройка" на традиционното допитване.


Руснаците също така поставят в първите двайсет едва три личности, които не са от Русия или Съветския съюз - това са Наполеон (9%) и учените Алберт Айнщайн и Исак Нютон с по едва 7%. Тримата са съответно на 14-о, 16-о и 19-о място.




"Левада-център" не е ограничил броя на отговорите, които руснаците могат да дават, и затова сумата им надвишава 100%. Допитването е направено между 7 и 10 април сред 1600 души.


Владимир Ленин е избран от 32% от руснаците, а цар Петър I - от 29 на сто. В "първите десет" са още първият космонавт Юрий Гагарин (20%), писателят Лев Толстой (12%), съветският пълководец Георгий Жуков (също 12%), императрица Екатерина II и поетът Михаил Лермонтов (по 11%).


И в проучването отпреди 5 години, посветено на същата тема, респоднентите поставиха Сталин (с 42 на сто), но тогава Ленин и Петър I бяха втори и трети, следвани от Пушкин, а Путин беше едва на пето място.


След публикувано миналата седмица проучване, което анализираше отношението на руснаците към сталинисткия режим във времето на Втората световна война, от "Левада" заявиха за РБК, че "ако деветдесетте години минаха под знака на разкритията за престъпленията на сталинизма, през 2000 г. такива критики намаляха".