Екоминистерството одобри спорен план на Приморско

Екоминистерството одобри спорен план на Приморско

© Юлия Лазарова

Министерството на околната среда и водите одобри спорен общ устройствен план за община Приморско. Планът е гласуван с решение на специализирания състав на Висшия експертен екологичен съвет към ведомството в понеделник.


Коалицията на природозащитните организации в България излезе със свое становище в петък, с което предупреди, че проектът за план позволява сериозно застрояване на региона в защитени зони.


Според ековедомството обаче одобреният план не допуска ново устройване с цел застрояване на защитените територии край Приморско и отговаря на техните защитни режими. "Има извършена процедура по екологична оценка и оценка за съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитените зони. Направена проверка за допустимост на предвижданията на общия устройствен план с режимите на защитените територии и защитените зони. Констатирано е, че те няма да бъдат нарушени", заявяват в съобщение на пресцентъра на МОСВ.




Но веднага добавят, че в защитените зони се допуска предвиждане на нови устройствени зони и разширението на съществуващи, където е оценено, че това няма да доведе до значителни отрицателни въздействия върху тях.


Гаранция за това според МОСВ са предложени мерки за предотвратяване, намаляване или възможно най-пълно отстраняване на предполагаеми неблагоприятни последствия от изменение на общия устройствен план на община Приморско. Включени са и мерки за наблюдение и контрол на въздействието върху околната среда при прилагането му. Всички изисквания на днешното решение ще бъдат задължителни за изпълнение, твърдят от МОСВ.


Според Тома Белев, който също е участвал на заседанието като експерт, ВЕЕС е приел плана с редукции на площта за застрояване, но отново има риск от презастрояване, както и риск от нови наказателни процедури.


По време на заседанието той е изтъкнал, че в момента в Приморско има 26 хил. легла, които са с 15% заетост. "Вместо да има още 30 хил. легла, каквото позволява одобреният план, би трябвало да се мисли как да се запълнят сега съществуващите. Иначе не говорим за туризъм", каза за "Дневник" Белев, като цитира данни от проекта за изменение на ОУП на Приморско.


След одобрението от ВЕЕС на МОСВ предстои проектът за общ устройствен план на Приморско да бъде гласуван в общината, след това трябва да бъде разгледан от МРРБ и отново да мине през общината.


На територията на община Приморско се намират няколко защитени зони от европейската екологична мрежа "Натура 2000", опазващи редки дюни, редки и застрашени растителни и животински видове, лонгозни гори, бяла и жълта водна лилия, блатно кокиче, странджанска боровинка, шипобедрена и шипоопашата костенурка и други, които са и част от Червената книга.


Става дума за следните защитени зони: Комплекс "Ропотамо", Ропотамо, Странджа: "Босна"; "Караагач"; "Бакърлъка"; "Комплекс Ропотамо"; "Ропотамо"; и две зони "Странджа". Има и защитени територии по българското законодателство като резерват "Ропотамо", поддържан резерват "Вельов вир", защитена местност "Блатото Стамополу", защитена местност "Мурватска река", защитена местност "Беглик Таш-Ропотамо", природна забележителност "Маслен нос", природна забележителност "Пясъчни дюни ММЦ", природна забележителност "Пясъчни дюни" в м. Перла.


На карта на сайта на екоминистерството площите с хоризонтални райета са за ново застрояване (ОК = курорт; ОС = ваканционни селища; ОВ = вили; ЖС = жилищна зона със средна височина; ЖМ = жилищна зона с малка височина; Ц = централна смесена зона; СМО = смесена многофункционална зона)