Конър Макдейвид беше избран за играч на сезона в НХЛ

Центърът на "Едмънтън" стана третият най-млад MVP в историята на НХЛ

© Reuters

Центърът на "Едмънтън" стана третият най-млад MVP в историята на НХЛ

Центърът на "Едмънтън ойлърс" Конър Макдейвид беше избран за най-полезен играч в Националната хокейна лига (НХЛ). 20-годишният канадец се пребори за отличието с капитана на шампиона "Питсбърг пенгуинс" Сидни Кросби и вратаря на "Кълъмбъс блу джакетс" Сергей Бобровски.


Макдейвид, определян от мнозина за наследник на легендарния си сънародник Уейн Грецки, стана третият най-млад носител на наградата след Грецки и Кросби.


"Невероятно е да бъда награден от най-великия играч на всички времена, заяви 20-годишният нападател, след като получи трофея "Харт" от Грецки.




Макдевийд получи още две от най-престижните индивидуални награди. Той грабна трофея "Тед Линдзи" за най-забележителен играч в НХЛ, който се връчва след гласуване на състезателите в лигата, както и трофея "Арт Рос" за най-резултатен играч през сезона.


Конър Макдейвид беше избран за играч на сезона в НХЛ

© Reuters


Преди това центърът на "Едмънтън" попадна в идеалния отбор на сезона. В края на януари нападателят, който беше избран под №1 в драфта през 2015 г., записа и първото си участие в Мача на звездите.


Центърът на Бостън Брюинс Патрис Бержерон спечели за четвърти път трофея "Селки" за "Най-добър защитник сред нападателите".


Приза за "Най-добър защитник" "Норис Трофи" пък получи бранителят на Сан Хосе Шаркс Брент Бърнс, след като стана реализитор номер 1 сред играчите на тази позиция.


Бобровски спечели наградата за най-добър вратар, а наставникът му в "Кълъмбъс" Джон Торторела стана номер 1 при треньорите.


Дейвид Пойл от "Нешвил предатърс" беше избран за генерален мениджър на сезона, след като "хищниците" стигнаха до финала за купа "Стенли' за пръв път в своята история.


Вратарят на "Отава сенатърс" Крейг Андерсън получи наградата "Бил Мастъртън" за постоянство, спортсменство и отдаденост към хокея.


Андерсън напусна "Отава" през ноември, за да бъде до жена си в битката й с рака на гърлото, но се завърна в края на сезона, за да стане играча с най-много победи в историята на клуба.