Операта "Парсифал" за пръв път на българска сцена

Диригетът Константин Тринкс

© Софийската опера

Диригетът Константин Тринкс

Последната опера на Рихард Вагнер "Парсифал" ще бъде поставена за пръв път в България. Това е новото заглавие на Софийската опера и балет, което ще има премиера на 4 юли и ще се играе още на 6, 8 и 10-и.


Диригент на постановката е германеца Константин Тринкс, който миналата година работи с операта за "Тристан и Изолда", а режисьор - академик Пламен Карталов. Солисти са Костадин Андреев и Мартин Илиев (Парсифал), Гергана Русекова и Радостина Николаева (Кундри), Атанас Младенов, Веселин Михайлов, Петър Бучков, Ангел Христов, Николай Петров, Бисер Георгиев, Веселин Михайлов, Даниел Острецов, Стефан Владимиров.


Либретото на Вагнер е по мотиви от едноименната рицарска поема на Волфрам фон Ешенбах, средновековните калтски легенди "Мабиногион" и "Парсифал или Принцът на Граал" от Кретиен дьо Труа. Композиторът наричал своята творба за рицаря на крал Артур и търсенето на Свещения граал "Тържествена сценична мистерия в три действия" и смятал, че трябва да се играе единствено в построения за неговите представления театър в Байройт. Тази "забрана" над произведението трае 20 години, а и до днес оперите по света уважават желанието на Вагнер да няма аплодисменти между първо и второто действие.

Ключови думи към статията: