В стотици блокове из Англия има риск от опустошителен пожар

В стотици блокове из Англия има риск от опустошителен пожар

© Neil Hall, Reuters

Близо 600 високи жилищни блока в Англия имат облицовки, подобни на "Гренфел тауър" - 24-етажната сграда, унищожена от пожар миналата седмица, обяви британското правителство, цитирано от "Гардиън" и "Ройтерс". Данните не включват Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.


Говорителят на "Даунинг стрийт" съобщи, че данните са предоставени от местните власти в районите из Англия. Започнали са тестове на материала, използван за облицоване на тези сгради и в няколко случая вече е установено, че той е пожароопасен.


Десетки загинаха при пожара миналата седмица. Смята се, че лесно запалимата облицовка, поставена при реновацията на "Гренфел тауър" миналата година, е допринесла за това пожарът бързо да се разпространи, докато обитатели на блока все още са в него.




Кметът на Лондон Садик Хан призова живеещите в подобни сгради из Лондон да бъдат настанени другаде, докато правителството може да гарантира, че са в безопасност в домовете си.


Дебатът, последвал пожара, се превърна в политически скандал с обвинения към правителството на Тереза Мей, че с бездействие е допринесло за слаби регулации на мерките за пожарната безопасност.

Ключови думи към статията: