Къде е най-скъпо да притежаваш кола?

В Шанхай излиза 3 пъти повече, отколкото в Лондон
15 юни 2017 13:30, Красимир Ангелов
8
Къде е най-скъпо да притежаваш кола?
Снимка: AutoMedia.bg

Китайският град Шанхай е най-скъпото място да притежаваш автомобил, изчислява британската изследователска компания Economist Intelligence Unit в проучване, цитирано от The Economist.

За база е използвана цената за покупка на семеен автомобил от D-сегмент (примерно Volkswagen Passat, Ford Mondeo и пр.) и разходите за тригодишната му поддръжка - сервизни обслужвания, данъци и такси, застраховки и гориво. Освен това EIU преизчислява сумите според т. нар."Паритет на покупателната способност" (РРР), отчитайки местната цена на живота.

Така пресметнато, притежаването на семеен автомобил в Шанхай излиза над 140 000 долара за първите три години - почти три пъти повече, отколкото в Лондон. За утеха на местните жители все пак разходите в Шанхай са намалели средно с 16% за последните десет години.

Тройката на най-скъпите градове за автомобилистите се допълва от Сау Паулу (Бразилия) и индийската столица Делхи.

Другото любопитно заключение е, че цената на автомобилите е спаднала спрямо 2005 година, измерена според покупателната способност. Преди десетилетие средната цена на автомобил от сегмент Д в Европа бе около 25 000 евро, а днес клони към 33 000. Това поскъпване обаче е по-бавно от инфлацията и ръста на доходите, така че реално днес покупката на автомобил е малко по-достъпна, отколкото е била тогава.

Изследването обхваща само определени градове, след които за съжаление не е София. Бързо изчисление на колегите от Automedia.bg обаче показва, че в тази таблица българската столица би се наредила някъде около Рим, с 47 000 долара средна покупна цена за семеен автомобил (изчислена според PPP) и около 17 200 долара разходи за поддръжката му.

Ако обаче цените се посочват в номинална стойност, България ще е най-евтиното място в Европа за притежаване на автомобил - с едни от най-ниските продажни цени, с най-евтините застраховки и данъци и с относително по-достъпно гориво спрямо пазари като Великобритания, Холандия, Италия или Гърция.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: автомобилШанхай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
таипаи преди 6 години
до Еди кой си . къде в Германия си виждал гориво 1,5 е
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
спрямо помощтите някои ги наричат заплати в България е едно от наи скъпите места да подържаш автомобил
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1"Освен това EIU преизчислява сумите според т. нар."Паритет на покупателната способност" (РРР), отчитайки местната цена на живота." това разбираш ли го?
3
2
 
8
 
! Отговори
шщд преди 6 години
Най-скъпото място в света да притежаваш автомобил е Сингапур. Там разрешителното за кола струва двойно, колкото колата
2
5
 
6
 
! Отговори
един от Русе преди 6 години
В Руси е най-скъпо!
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната грешна информация. Най-скъпо е да притежаваш автомобил в Сингапур - от 3 до 5 пъти повече отколкото е цената във Великобритания!