Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Шведският филм "Площадът" взе Златната палма в Кан

Даян Крюгер получи наградата за най-добра актриса, Хоакин Финикс - за най-добър актьор

6 коментара

Шведският филм "Площадът" на режисьора Рубен Остлунд бе удостоен със Златната палма на 70-ия юбилеен кинофестивал в Кан, предаде Франс прес.

Сатиричният филм "Площадът" осмива нетолерантността на хората на изкуството и буржоата в Европа към мигрантите, бежанците и бездомниците.

Американската режисьорка София Копола получи наградата за най-добър режисьор за филма "Измамените" - римейк на едноименната творба на Дон Сигел от 1971 г. "Благодаря на баща ми, че сподели с мен любовта си към киното", каза дъщерята на Франсис Форд Копола, получавайки наградата.

Американската актриса Никол Кидман получи Специалната награда на 70-ия кинофестивал в Кан за ролите ѝ в два филма - "Измамените" на София Копола и "Убийството на свещен елен на Йоргос Лантимос.

Руският режисьор Андрей Звягинцев получи Наградата на журито за филма "Без любов" - картина на бруталното и нехуманно руско общество.

Германската актриса Даян Крюгер бе обявена за най-добра актриса за първата ѝ голяма роля в германски филм - "Изневиделица" на режисьора Фатих Акън. Крюгер играе ролята на майка, която отмъщава за убийството на съпруга ѝ с турски произход и на сина ѝ в неонацистки атентат.

Американският актьор Хоакин Финикс бе удостоен с наградата за най-добър актьор за ролята му на ветеран от Ирак в психологическия трилър на британската режисьорка Лин Рамзи ""Никога не си бил действително тук".

Френският филм "120 удара в минута" на френския режисьор Робен Кампийо - фреска за периода на СПИН в Париж, получи Голямата награда (Гран при) на кинофестивала в Кан.

Златна палма за късометражен филм бе присъдена на 15-минутния китайски филм "Нежна нощ" на режисьора Цю Ян.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. olja501013
    #6
  2. В и К
    #5

    Когато оценят кафявочвервената рашистанска пасмина (нямам предвид критикуващите филми, повечето от които са изпипани и като техника и като съдържание), започва бой в гърдите, колко сме велики. Когато ги разкритикуват от висотата на подобно европейско събитие, следват плюнки на тема полова ориентация и абстрактен хуманизъм. Поради тази причина предлагам на първите двама и останалите им подобия да си основат филмов фестивал и да раздават награди според собствените "ценности".

  3. daskal
    #4

    Чакайте да видим филма бе, хора! Защо плюете предварително? А какво да кажем за наградата на Звягинцев, който след покъртителния "Левиатан" предлага поредна зловеща критика на руската действителност?

  4. анита хегерланд
    #3

    Приехме милиони бежанци, похарчихме милиарди евра и накрая се оказа, че сме нетолерантни?!

  5. анита хегерланд
    #2

    Това ли са нашите, европейските ценности?! Това ли искаме да видим на екран?!

  6. Sgt. Pepper
    #1

    Политкоректно решение на независимото жури. Засегнат от правилната гледна точка е въпросът за бежанците. Руското общество е оплюто подобаващо. Американското кино е почетено като най-великото във вселената с две награди. Осъдена е крайната десница в Германия, а чрез нея - и Марин Льопен, правителството на Орбан и самият Путин.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.