Том Дюмулен спечели стотното Джиро д'Италия

Том Дюмулен спечели стотното Джиро д'Италия

© Associated Press

Холандецът Том Дюмулен спечели юбилейното стотно издание на Джиро д'Италия. 26-годишният състезател на "Сънуеб" постигна първа победа в големите колоездачни турове и стана първият холандски шампион в цялата история на италианската обиколка.


Дюмулен завърши втори в индивидуалния часовник в 21-ия етап и свали розовото трико от гърба на шампиона от 2014 г. Найро Кинтана. За трети път в историята на джирото лидерът в генералното класиране губи състезанието в последния ден от обиколката.


Дюмулен финишира с общо време 90.34:54 часа след 21 етапа и 3609 километра. Той изпревари Кинтана с 31 секунди, а миналогодишният шампион Винченцо Нибали допълни почетната стълбичка с изоставане от 40 секунди до първото място.




Французинът Тибо Пино, който беше трети в генералното класиране преди днешния часовник, остана четвърти с пасив от 1:17 мин. Руснакът Илнур Закарин допълни челната петица на 1:56 мин. от Дюмулен.



Националният шампион на Люксембург Боб Юнгелс спечели бялата фланелка за най-добър млад състезател в джирото. Той започна днешния ден с 28 секунди пасив от Адам Йейтс, но финишира с 1:06 мин. пред британеца в крайното класиране.


Двамата заеха съответно осма и девета позиция. Италианецът Доменико Позовиво финишира шести, следван от холандеца Бауке Молема, а друг представител на домакините - Давиде Формоло, затвори първата десетка.



Холандският триумф в стотното джиро беше допълнен от победата на Йос ван Едман в последния етап. 32-годишният състезател на "Лото Йъмбо" дочака първия си етапен успех в големите колоездачни обиколки, след като измина 29-километровата дистанция от пистата "Монца" до Милано за 33:08 минути.


Ван Едман изпревари Дюмулен с 15 секунди, а италианецът Мануел Куинзиато остана трети с пасив от 27 секунди. Нибали се класира 13-и на 1:09 мин. от победителя в етапа, Кинтана е 27-и с изоставане от 1:39 мин., а Пино - 28-и на 1:42 мин.


"Това е лудост. Не мога да го опиша с думи. Беше изключително нервен ден от самото начало. Когато пресякох финала, от отбора започнаха да крещят: "Спечели, спечели!" След това видях на екрана, че разликата е само три секунди. Бях наистина бесен на отбора си в този момент, но в крайна сметка спечелих. Това е невероятно", заяви Дюмулен след финала.


За холандеца това беше второ участие в джирото, но първото завършено, след като миналата година напусна надпреварата принудително в 11-ия етап. Същата съдба го споходи и в миналогодишния "Тур дьо Франс", когато пак трябваше да се оттегли заради контузия.


Тази година обиколката на Италия отново беше изпълнена с купища премеждия за холандеца, който трябваше да се бори в далеч по-слаб отбор от своите конкуренти, а заради стомашно разстройство в 16-ия етап загуби над 2:10 минути от преднината си пред Кинтана и Нибали.


Страхотните часовникарски умения и стабилната езда в планините обаче осигуриха най-големия успех в кариерата на Дюмулен, за когото това е едва четвърта завършена голяма обиколка и второ класиране в топ 30 след шестото място в испанската Вуелта през 2015 г.


Koлумбиецът Фернандо Гавирия спечели най-много етапни победи в стотното джиро - четири, които му донесоха цикламената фланелка за най-добър спринтьор. Испанецът Микел Ланда спечели синьото трико за най-добър катерач в обиколката.