Путин – премерен за азбуката, но провокцията си е провокация!

Ние сме си виновни, че не знаят чия е писмеността, смята Стефан Цанев
28 май 2017 18:32,
326
Путин – премерен за азбуката, но провокцията си е провокация!
Снимка: Reuters, архив

 "Думите на Владимир Путин за азбуката ни бяха добре премерени, премислени и дипломатични". Така писателят Стефан Цанев коментира изказването на руския президент, което разбуни духовете у нас навръх 24 май. За него обаче провокацията е факт.

За него обаче провокацията е премерена и добре премислена - така, че да не може да се протестира от българска страна.

Още по темата
Тогава държавният глава заяви пред македонския си колега Георге Иванов, че славянската писменост е дошла при тях от "македонската земя".

"За да кажем на света, че писмеността е наша, трябва да обявим 24 май за официален празник", каза още Стефан Цанев.

Самият Цанев бе категоричен, че изказването на Путин не го е притеснило. Неговите притеснения идвали от съвсем друга посока - нашето отношение към писмеността. "Вината е у нас, че хората по света не знаят, че тази азбука е създадена в България от българи", заяви той. Той призна, че спор може да има за глаголицата, тъй като Кирил и Методий не са българи, а азбуката им е предназначена за Великоморавия.

Азбуката на Климент и Наум обаче е създадена от българи за българи. Именно затова според Цанев трябва да наричаме азбуката българска, а не кирилица, тъй като за западния свят това означава руска азбука.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
0
 
4
 
! Отговори
иллко преди 6 години
Руснаците са пияни ***. Историята помни как са идвали племенните им вождове при нашите императори (по времето на Волжка България), да искат съвети как да сформират държавица, във времена в които търговията между Европа и Азия не е могла да бъде Възможна без печат на стоката от Симеон Велики и съответно тлъста комисионна.Не хубаво да се тупаме по гърдите какви сме биле, но е редно да се помни кой ти е дал посока в живота, и да се покаже уважение. Днес сме слаби, след време може да не сме..
230
0
 
3
 
! Отговори
разочарован преди 6 години
Вова,Вова , и малко поддръжници ,които имаше у нас и тях разочарова.Отлично знаеш , че азбуката на която пишеш е българска.
229
0
 
2
 
! Отговори
прав си че преди 6 години
Славянската писменност е проект на ИРИ. И името и е глаголица. Ама е неуспешен проект и отдавна никой не пише на нея. Държавите в Европа ползват. Латинската азбука- повечето. Други ползват българската азбука. А гърция и къпър - гръцката. А славянската глаголица я нема. Като толкова напирате за славянска азбука. Направете си реформа и минете на глаголица. Свободна е!
228
0
 
4
 
! Отговори
ми това че преди 6 години
Главния москал е рекъл че черното е бело а белото черно не го прави факт. Нито пък на историците по света им дреме кво бълнуват путин и главниот антички македон.Ако за вас рубладжийските *** путин е последна инстанция, за останалата част от света не е.Така че да си бръщолеви квото си иска.Нема да му бъде простеноА на вас *** нема да ви бъде позволено да го замажете.*** срама немаНи съвестСамо рубли
227
1
 
3
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Всички руснаци идващи тук с цел различна от туризъм да минават задължителен изпит по Българска история, Български език,Българска география.Това и за Путин се отнася,тъкмо ще се поограмоти.Макар да се съмнявам,че има интелектуалния капацитет.
226
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е кеф как реват българите . Разбрахте ли че не сте никакъв фактор който да определя имало ли е македонска земя и македонци по онова време . Русия казва имало е и точка . Русия стои зад Македония и македонците са със руснаците,а българите са русофоби и са били от страната на нацистите, а сега са със американците . Как да уважаваш такава нация ?
225
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАКВО МУ Е ВЕЛИКОТО НА ЦАНЕВ.ЗА КАКВА ПРОВОКАЦИЯ ГОВОРИ.МНОГО ТОЧНО ИЗКАЗВАНЕ НА ПУТИН.НИЕ САМИ СИ ТЪРСИМЕ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ.
224
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болшевизмът в България дойде от съветската земя!
223
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джуджето е хитро!Този път не каза нито една лъжа и унижи две държави с едно изречение!
222
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво Г-н Цанев! Най-после някой да каже нещо стойностно. Големият винаги си е голям...
221
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кремъл (символът на Русия) е български, езикът им е с български произход, азбуката им е българска. Тоест, Русия е отроче на България. Честно казано, поколение от което трябва да се срамуваме. Да не говорим за липсата на руска благодарност.
220
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 261Пич, потърси в мрежата'Московският Кремъл - копие на крепост от Волжка България'Когато е имало България, руснаците са копаели землянки.аман от *** !
219
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето воиници в руско-турската война са били украинци.
218
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пич, когато Кремъл е строен е нямало България, а какво да говорим за български майстори. Нашите селяни са били толкова необразовани, че овцете си не са знаели как да пасат. Виж в Уикипедия ако толкова се съмняваш, но при положение, че има такъв боат материал за строителството на Кремъл, недей да пишеш глупости. Не мога да разбера, защо толкова много хора държат да блеснат винтернет с некомпетентност и слабоумие. Сваляте здраво имиджа на Българите като цяло, деца. Помислете как това ще се отрази.
217
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами разбира се, че освобождаването на България е дошло от украински земи. Само че, тогава никой не е бил чувал за Украйна още. По тея земи са си живеели руснаци по онова време. В последствие няколко престъпни групировки от полско - унгарски казаци се обединяват и се наричат украинци, понеже ако са се наречали поляци или украинци са щели да станат свидетели на собствения си геноцид, и са се обявили за част от руската империя. И по малко и подмолно, също като нашите мкакета, са се самообявили.
216
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кремъл е точно по-голямо копие на казанската крепост която пък е българска. Самият Кремъл е построен от български майстори. Следователно, кремъл е българска архитектура.
215
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При положение, че двигателя е изобретен в Париж, от чия земя идва, мaмка му стaра?
214
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Путински стил - освобождението на България от турско робство е дошло от украинските земи.
213
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво лошо има в това Путин да напомпи малко самоччувствие на Македония, след като цялата евроатлантическа *** в България подкрепя украинските мутри? В случая с Путин и кирилицата никой не е разстрелян, за разлика от положението с нашите еврогейтаци и ситуацията в украйна.
212
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малките български бълхички още подскачат. Ами наистина азбуката е създадена на македонска земя и сега дори като погледнеш картата на северна Гърция областта се нарича Македония. Така че Путин пак е прав и да ви се иска и да не ви се иска факта си е факт.