Предизборната преднина на Тереза Мей се стопи рязко след атентата в Манчестър

Тереза Мей

© Reuters

Тереза Мей

Преднината на Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей пред опозиционната Лейбъристка партия се е стопила рязко, показват четири социологически проучвания, публикувани след атентата в Манчестър в понеделник, предаде агенция "Ройтерс".


Това означава, че свиканите от Мей предсрочни парламентарни избори на 8 юни ще бъдат много по-оспорвани, отколкото се предвиждаше преди месец, и че тя може и да не спечели категоричната победа, на която се надяваше, коментира агенцията.


Според сондаж на института ORB консерваторите ще спечелят 44 %, а лейбъристите 38 %. Само за седмица преднината на торите се е стопила от 12 до 6 процентни пункта.




Вестник "Сънди таймс" публикува в днешния си брой проучване на института YouGov, направено на 25 и 26 май сред 2003 души, според което управляващата партия ще вземе 43 %, а основната опозиционна политическа сила - 36 %. Падането на преднината на торите от предходната седмица тук е само един процентен пункт.


Проучвания на агенциите Opinium и ComRes обаче показват сриване на преднината на торите съответно с 10 и с 12 процентни пункта.


Вече не е сигурно, че Мей ще получи огромно мнозинство


"Тереза Мей със сигурност е категоричен фаворит, но в момента не е ясно колко голяма победа ще успее да постигне", коментира пред "Ройтерс" преподавателят по политология Джон Къртис от университета "Стратклайд", цитиран от БТА. "Вече не е сигурно, че тя ще получи огромното мнозинство, което се канеше да постигне", допълва той.


Първият срив в обществената подкрепа за Мей беше регистриран след като тя лансира идеята да накара възрастните хора, които могат да си го позволят, да плащат повече за необходимите им грижи в замяна на намаляване на данъците. Опонентите й нарекоха предложението "данък върху деменцията", защото ще засегне особено тежко хората, които се нуждаят от дългосрочно обгрижване по домовете си. Мей се отказа от него, но социолозите вече отчитаха рязък спад в подкрепата за партията й и оцениха идеята като най-голямата грешка досега в кампанията.

Мей свика предсрочни избори, за да спечели по-голямо мнозинство в парламента, което да й даде повече свобода в преговорите за Брекзит, за да спечели време да се подготви за справяне с последиците от напускането на Евросъюза и за да засили контрола си върху партията.


Но ако не успее да постигне много по-голямо от сегашното мнозинство от 12 места в парламента, хазартното й решение може да подрони сериозно авторитета й точно в началото на официалните преговори за Брекзит, коментира "Ройтерс".


Всичко, което трябва да знаете за: