Макар и с друго качество, вносните храни у нас не били опасни

Експерти анализират съставките, сравняват и пазарните цени
221
Макар и с друго качество, вносните храни у нас не били опасни
Снимка: Reuters, архив

Земеделският министър Румен Порожанов не е съгласен с премиера Бойко Борисов, според когото храните, които са внасят у нас от Западна Европа дари са опасни за здравето ни.

До момента нямаме данни да има стоки, които са вредни за здравето, отсече министърът пред bTV след вчерашното заседание на правителството, на което беше поставен въпросът за двойният стандарт на някои хранителни стоки, които се продават в старите страни от ЕС и Източна Европа.

Още по темата

Порожанов заяви, че резултатите от проверката ще станат ясни между 15 и 22 юни.

Преди около месец бяха идентифицирани пет групи стоки, които да бъдат изследвани – детски храни, сокове, шоколадови изделия, млечни, месни, газирани напитки, добави той.

Експерти са определили показателите, които да бъдат изследвани продуктите и са купени над 30 вида стоки от чужди супермаркети, добави Порожанов.

Изследванията ще се правят в наши акредитирани лаборатории и ще засегнат три аспекта. Един от тях ще е сравнение на етикета за това дали има разлики в състава и на какво се дължи ако има. Ще се анализира описаните съставки дали отговарят на описаното. Последно ще се провери и сравни цената на продукта.

По повод родното производство на плодове и зеленчуци Порожанов заяви, че последните години се е подобрило подпомагането на държавата към производителите и има редица инвестиционни мерки – складове и хладилни бази.

Около 5 до 10 на сто от къщите за гости, строени с европейски пари, по програми за развитие на селските региони, не се използват с тази цел, а с лична, коментира още земеделският министър.

Той посочи, че в тези къщи не се изпълнява заложения бизнес план да има натовареност от поне 200 дни. Според него е възможно и бизнеспланът да е труден за реализиране и затова до сега санкции няма, а само предписания за отстраняване на проблема

Построени са над 1000 къщи за гости, 700 от тях по Фонд земеделие, а другите чрез местни инициативни групи. Порожанов заяви, че всички са качени на сайта, за да се знае къде се намират и посетители да сигнализират за проблеми, ако срещнат такива.

Министърът посочи, че проблемите в тази програма идват от лоша нормативна уредба и слаби изисквания и контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
1
 
! Отговори
extremist преди 6 години
родното производство на плодове и зеленчуци Порожанов заяви, че последните години се е подобрило подпомагането на държавата към производителите и има редица инвестиционни мерки складове и хладилни бази. ПРЕДИ 1989 БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ 10 000 000 дка ОБРАБОТВАЕМА ЗЕМЕДЕЛСКА ПЛОЩ; СЕГА ИМА 500 000...
159
0
 
7
 
! Отговори
КАКВА Е ИСТИНАТА преди 6 години
Личните ми наблюдения (сравнително скромни, но все пак достатъчно за да имам мнение) показват следното:1. Качество: при около 10% от аналогични продукти аз лично съм усещал разлика в качеството (в полза на закупените от Западна Европа продукти). При повечето продукти за себе си разлика не съм открил.2. Цена: за хранителните продукти ГАРАНТИРАМ, че цената на повечето места в Западна Европа е ПО-НИСКА, отколкото у нас. При това значително по-ниска - от 20 до 40%.
158
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМАТ ПО ДЕСЕТ ВИДА КОНСЕРВАНТИ/химикали/,ПРИБЛИЗИТЕЛНО!ОСВЕН БОЛЕСТИ,ДОКАТО ПЛАЩАМЕ ЗА ХИМИКАЛИТЕ В ХРАНАТА/не само храната/,ДРУГО НЕ ОЧАКВАЙТЕ!МАЛКО НИ БЯХА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПРЕДПОСТАВКИ ЗА ЗАБОЛЯВАНИЯ,ТА И В ХРАНАТА ТЕЗИ ОТРОВИ,ЗА КОИТО ПЛАЩАМЕ!МОЛЕТЕ БОГ СКЪПИ ХОРА,ЗАЩОТО ДРУГ ИЗХОД,КАКТО ВИЖДАМЕ НЯМА!БЕЗУМИЕТО СТАВА ВСЕ ПОГОЛЯМО И ПАГУБНО!ЯВНО ЧУДЕСАТА ЩЕ СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ОЧЕВИДНИ,ЗАЩОТО НЯМА ДРУГ НАЧИН ЗА НАШЕТО ОЦЕЛЯВАНЕ,ОСВЕН С НАМЕСАТА НА ВСЕВИШНИЯ!ИНАЧЕ,"БЛАГОДАРИМ"НА ЕС И"ДРУГИТЕ"!
157
0
 
1
 
! Отговори
Циник до 203 преди 6 години
.. ако беше си направил труда - да прочетеш предните ми постове - щеше да разбереш, че съм с двойно гражданство!
156
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 201А ти що не емигрираш в САШ, а? Или нямаш виза а? За българите трябва виза а? САЩ и ЕС имат договор за безвизов режим, но за членката на ЕС България не го спазват. Членове на втора скорост, продукти второ качество - всичко е второ качество, страна от Третия свят, депо за черноработници и пазар за западни стоки.
155
1
 
1
 
! Отговори
Циник до 201 преди 6 години
Подай молба за имиграция
154
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 186В Северна Корея на пенсионерите не ровят в кофите с отпадъци защото им е осигурено всичко от което се нуждаят за нормален живот. СК произвежда ракети, спътници и всичко което им е необходимо, и поставя условия на САЩ. А България се е навела със смъкнати *** пред господарите, внасят и продукти второ качество, българите ги смятат за второ качество хора и официално ги обявиха на втора скорост, нищо не произвежда и изнася само миячи и *** за западна Европа.
153
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това за колата ще го напиша до правителството че тези мизерабали май са разбрали предварително за проверките
152
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като проверявате колата проверете старата кола, защото от 1 месец е съвсем различна от тази, която пихме години наред.
151
0
 
8
 
! Отговори
до 195 преди 6 години
Хубао, ама може ли всички да си произвеждат и да не влизат в магазин ?!Не може...
150
0
 
8
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Не трябва дори да има намек за съмнение за опасност, когато говорим за храна .
149
9
 
8
 
! Отговори
Циник до 186 преди 6 години
В Северна корея пенсионерите не ровят по кофите - щото в тях няма нищо за ядене!Виж много пъргаво ловят плъхове - приготвят ги по 7 различни начина!До 190 - майка си ще търся в Щатите - макарче на екскурзия мога да ида - за виза чакат голтаци (като теб) с немския райзепас - на мен не ми се налага ***!:-)
148
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре само че как може да кажеш за един продукт който е бъкан с емудулотоири че не е вреден? Знаели този какво е емудулатор и какво съдържа това чудо на химията? Работил съм в производството на емудулатори за всички видове храни и мога да кажа че ви съкращават живота поне с 10 години. Тази химия не се разгражда от организма а се натрупва с течение на времето. Не умирате веднага но живота ви се скъсява. Затова от магазин не купувам и вода камо ли храна! Произвеждам си всичко натурално.
147
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли, че шоколадът, произвеждан в Царство България, е конкурирал швейцарския?Поинтересувайте се, ще откриете интересни факти.
146
0
 
20
 
! Отговори
Една преди 6 години
"Не били опасни", но по-рано ядях шоколад почти всеки ден, не спазвах никакви диети и бях с мерки 170 см/50 кг.Днес не мога да гледам това, което се продава под формата на шоколад - хем безвкусно, хем подсладено. Но ми се налага да внимавам какво и колко ям, защото дори само няколко дена да не го правя и качвам 1 кг. Пустото му ГМО и нискокачествени подсладители!
145
4
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До Анонимен 109 Прав си , ама ние сме си го заслужили.Ето до къде ни доведе 45г. социалистически възход. Така се възходихме , че се изходихме.
144
9
 
4
 
! Отговори
Инспектор преди 6 години
Кай пусна тази простотия че има разлика в качеството, преди да се извършат анализите в лабораториите?Ами ако се укаже че няма такова неща, дали ще мине само с извинение?
143
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 186Я ти що не ходиш в САЩ, или трябва виза за там. САЩ нали има безвозов режим с ЕС, но за България не го спазват и открито плюят в лицето на българите - второ качество народ, членка на втора скорост, второ качество стоки, всичко е второ качество в задния двор на богатите, там където живее прислугата.
142
0
 
21
 
! Отговори
Пенчо преди 6 години
Те и ниските заплати не са опасни, ама не са и приятни.
141
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Северна Корея пенсионерите не ровят в кофите с отпадъци за отгризки от храна както в евроаплантическа България.