Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Британската МИ-5 е била предупредена от ФБР за терориста от Манчестър

Членове на мрежата на Абеди може би все още са на свобода

8 коментара

Американското Федералното бюро за разследване (ФБР) е предупреждавало презянуари британската служба за контраразузнаване МИ-5, че Салман Абеди е свързан с терористична групировка от северна Африка, пише британският вестник "Дейли Мейл".

ФБР съобщи, че Абеди, за който се предполага, че е взривил бомбата в зала "Манчестър арена“, принадлежи към северноафриканска терористична групировка, която търси политическа цел в страната, твърди източник на изданието от спецслужбите.

ФБР е следило за Абеди още от средата на 2016 г. Тогава службите са предполагали, че той планира убийство на политик, но тази версия небила потвърдена и разследването било спряно. По-рано имаше информации, че Абеди е бил в полезрението на МИ-5, но впоследствие бил изключен от списъка на наблюдаваните.

Британската полиция публикува две снимки на Абеди, направени от охранителни камери в нощта на атентата в Манчестър, и отправи призив към всички, които могат да дадат полезна информация къде е бил и какво е правил в дните преди нападението. Не е ясно откъде са снимките, на които Абеди е с кафява бейзболна шапка, очила и черна грейка. Според британски медии обаче снимките са направени, докато нападателят се е придвижвал от съседната гара Виктория към един от входовете на залата.

"Разследването напредва добре. Знаем, че едно от местата, където Абеди е отишъл, е апартаментът в центъра, от който е стигнал до "Манчестър арена", заявиха в комюнике началникът на манчестърската полиция Иън Хопкинс и националният координатор на полицията за борба с тероризма Нийл Басу.

Хопкинс и Басу казват, че са събрали много информация за 22-годишния британец от либийски произход, включително за направата на бомбата, съучастници, финанси и места, на които е бил.

Въпреки това полицията се нуждае от всякаква информация какво е правил след 18 май, когато се е върнал във Великобритания. Преди това той е бил в Либия и е направил кратък престой в Дюселдорф.

По случая работят около 1000 души. На следователите им е отнело два часа да установят самоличността на атентатора. От началото на разследването властите са арестували 13 души и претърсват 14 адреса, се казва в комюникето.

Терористичният акт на закрития стадион "Манчестър арена“ уби 22 души, а 75 бяха ранени. По последни данни 66 от тях остават в болница, а 23-ма лежат в интензивните отделения в тежко състояние.

Членове на мрежата на Абеди може би все още са на свобода

Преследването на заподозрени за бомбения атентат в Манчестър продължава и може би все още има членове на мрежата на терориста Салман Абеди, които са на свобода. Това заяви в неделя британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд, цитирана от Ройтерс. Операцията все още върви с пълна скорост, не можем да сме напълно сигурни, че е приключила, каза Ръд.

По-малкият брат на камикадзето от "Манчестър арена”- Хашим Абеди - също е имал план да извърши терористично нападение, съобщи британският "Телеграф”. Той е бил член на джихадистка организация и е искал да атакува конвой на ООН, в който трябвало да бъде и представителя на световната организация за Либия Мартин Коблер.

Тази информация е била получена от разузнаването на западна държава в началото на 2017 година и това станало причина да се отмени планирано посещение на дипломата в страната.

Първоначалната информация идва от либийското разузнаване, което е имало човек при джихадистите и оттам узнало за плана.

Хашим Абеди в момента е арестуван в Либия и е признал при разпитите, че е бил в течение на организирането на нападението в Манчестър и че двамата с брат му Салман били членове на „Ислямска държава”.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
    #8
  2. анита хегерланд
    #7

    ФБР има пълен контрол над Либия, Ирак и Саудитска Арабия. Остава критично положението в Афганистан и Северна Корея?!

  3. Лизи Гугуткова
    #6

    Кой ги кани... Същият, който уби десетки и в Петербург и още толкова ранени - сатаната.

  4. edin.drug
    #5

    Аре бе мишок! Да не би "мигранти" да правят атентатите? Мигрантите работят и заемат хиладите незаети работни места! И в България има огромен дефицит за неквалифицирана работна ръка, но при нас никой не иска да остане - защо ли? Само комундерите развяват разни ислямски заплахи и палят църкви (по стар обичай).

  5. КОЙ покани ислямиситите? КОЙ? Кой ги бомби и разпалва гражданските войни там? Същите , дето мрънкат след атентати! И същите, който налагат на Източна Европа да приема подобни! Приемайте си ги вие! А дали същзницитъе САЩ и Англия си играят на развален телефон, си е тяхна работа! Заедно бомбят ислямисти, заедно разпалват гражданските войни там, заедно налагат на Европа да преима такива!

  6. Преслав
    #3

    "Ние ги хващаме вие ги пускате" Май не е наш патент :)

  7. Kamen Popov
    #2

    Ех, Европа! За къде си без US?

  8. Много интелигентно изглежда с тези очила! В Дай Българио биха го приели с радост!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.