Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

До края на юни ще се разбере има ли "двоен стандарт“ при стоките в България и Европа

12 коментара
Румен Порожанов

Резултатите от лабораторната проверка за евентуални двойни стандарти при продаваните с едни и същи марки стоки в България и Западна Европа ще станат ясни между 15 и 22 юни, съобщи в неделя министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. До края на месеца ще бъде направен и ценовият анализ, след което ще бъдат оповестени крайните заключения.

Това бе една от двете теми, заради които премиерът Бойко Борисов събра министрите извънредно рано сутринта в събота. Премиерът определи като „недопустимо и обидно за един храните да са едно качество, а за Източна Европа – с друго качество, и то по-лошо“ и дори употреби думата "апартейд“. След което заговори и за опасностите за живота, които крият вредните храни.

От казаното от земеделския министър в неделя пред бТВ се разбра, че засега силните думи и предупреждения са преждевременни, тъй като все още не са базират на никакви факти.

Порожанов обясни, че преди около месец са били идентифицирани пет групи стоки, които да бъдат изследвани – детски храни, сокове, шоколадови изделия, млечни, месни, газирани напитки.

Експерти са определили показателите, по които да бъдат изследвани продуктите. Купени са над 30 вида стоки от супермаркети в Германия и Австрия. Стоките са произведени в 7-8 държави, а във всяка от групите има по 5 производители.

Изследванията ще се правят в наши акредитирани лаборатории и ще засегнат три аспекта. Един от тях ще е сравнение на етикета за това дали има разлики в състава и на какво се дължи, ако има. Ще се анализира дали описаните съставки отговарят на реално вложените. Последно ще се провери и сравни цената на продуктите.Анализът на ценовите равнища министърът определи като "по-деликатна тема", защото пазарът определя цената.

До момента нямаме данни да има стоки, които са вредни за здравето, заяви Порожанов.

Такива анализи дали храните, предлагани в Източна и в "стара" Европа се различават, в момента текат не само у нас, а и в Чехия и Унгария. Като цяло тази тема не е от вчера, а е от години. Много активно бе поета през последните няколко месеца – първи от Словакия колегите установиха разлики на база на лабораторни изследвания и сезираха ЕК за този проблем – едни и същи стоки от една и съща марка, с различно качество", припомни министърът.

Попитан дали, след като проблемът съществува от години, вчерашното извънредно правителствено заседание не е просто пиар, той отговори, че двете теми на заседанието са актуални.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Още не са изследвани пробите, а боко постанови заключението. А първи това пуснаха комунистите...

  2. Vladi
    #11

    по-добре е да се концентрират върху цената на горивата и начина за борба с монополистите в тази област

  3. Milenca
    #10

    А Рапон ще направил ли нещо за двойния стандарт в съдебната с-ма?

  4. Преслав
    #8

    Робската психика не може да се изкорени. Не случайно българите са били едни от най-кротките поданици на Султана и най-роболепни към СССР. Никой не гони веригите , фактите доказани вече в Полша , Чехия и Унгария са , че в някой храни за изтопноевропейския пазар се влагат по-нискокачествени суровини. Относно цените и статистиките вече ми е кристално ясно , че нямаш идея от нещата извън родната кочинка. Това , че заплащането в Германия може да е 10х за определени професии или дори повече не означава , че много стоки основно храни и дрехи не са на цени или понякога по-евтини отколкото в България. Скъпи са неща като услуги , транспорт , жилища ...

  5. edin.drug
    #7

    Разбира се, че проблемът съществува от години. Още преди 10 години гастърбайтерите от Германия (например) си носеха тук перилни препарати и кафе, независимо, че цените са едни и същи. Е, германските бяха малко по-евтини, но пък качеството е очевидно различно.

  6. Londoner
    #6

    Добре, че дойдоха някои европейски вериги в България, че да видим и ние разнообразие, обслужване и качество. Ако не бяха те, все още щяхме да избираме от два вида сирене (краве и овче) и два вида кашкавал ("Витоша" и "Балкански") в мръсната квартална бакалия, с намусения продавач, който все ще те удари в кантара. И щяхме да подскачаме от радост, ако можехме да намерим пражка шунка, че била "най-добрата". Ама нали българските супермаркети не могат да се сървеновават на истинска пазарна основа, та дай да ударим чужденците по някакъв начин!

  7. П. Стоянов
    #5

    Какво разбира една руска крраттуна от европейски пазар, щивееща в тюрмата, и претендираща да поучава хора, десетократно по-умни и по-богати от нея! Путин има бюджет 180 милиарда, Испания 463, САЩ 3 363 милиарда. Официално България е с 40% по бедна и евтина от средноевропейские заплати и цени.

  8. Преслав
    #4
  9. П. Стоянов
    #3

    Като изравните качеството на стоките у нас и в Германия, продължете борбата и за ИЗРАВНЯВАНЕ на цените с Германските. Там са същите, но в евро. Оллиггоффренни. Хората се опитват да ни опитомят и да наподобяваме малко Европа, поне външно, като продават стоките на безценица. Първо да разкарат полочината чиновници, и т.н., да вдигнат производителността и тогава да ПРЕТЕНДИРАТ. Сега сме като цигани: необразовани, безработни, мързеливи и с претенции.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.