До края на юни властите ще кажат дали има разлика в храните за България и Западна Европа

До края на юни властите ще кажат дали има разлика в храните за България и Западна Европа

© Юлия Лазарова

Резултатите от проверките дали има разлика в качеството на стоките на големи компании, продавани в Западна Европа и в България, ще станат известни между 15 и 22 юни, съобщи в интервю за Би Ти Ви тази сутрин министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.


Проверката беше анонсирана още в началото на март от служебния министър Христо Бозуков, след като изследване установи разликата в качеството на продуктите, а Вишеградската четворка настоя за спешни мерки. Вчера след свиканото от премиера извънредно работно съвещание, в което беше обсъждана и тази тема, беше оповестено, че ще се проверяват пет групи продукти - шоколадови, млечни, месни, безалкохолни напитки и сокове и детски храни. Те ще бъдат сравнени с аналозите си, продавани в Западна Европа, за да се установи дали има разлика в качеството


Порожанов обясни, че през тази седмица са били купени над 30 вида стоки от Германия и Австрия, а следващата предстояло да се вземат и идентичните на българския пазар, за да започне анализът. Министърът уточни, че ще се сравняват етикетите за съставките, които съдържат продуктите, след това ще се проверява доколко самите продукти съответстват на описаното в етикетите и накрая ще се сравняват цените.Изследванията ще се правят в български акредитирани лаборатории, каза Румен Порожанов.




До края на юни властите ще кажат дали има разлика в храните за България и Западна Европа

© Надежда Чипева, Капитал


До 10% от къщите за гости всъщност са за лично ползване


Около 5 до 10 на сто от къщите за гости, строени с европейски пари по програми за развитие на селските региони, не се използват с тази цел, а с лична, съобщи земеделският министър. Той уточни, че в тези къщи не се изпълнява заложеният бизнес план да са ангажирани поне 200 дни в годината и тъй като се допуска, че може планът да е труден за изпълнение, се дават предписания за отстраняване на проблема преди да се пристъпи към санкции.


Според Румен Порожанов проблемите в усвояването на пари по тази европейска програма идват от лоша нормативна уредба и слаби изисквания и контрол.