Видео: Защо Норвегия рекламира с риба новите си банкноти

Видео на норвежката централна банка стана необичайно популярно заради забавния начин на представяне през седмицата на две нови банкноти, които пуска в обращение на 30 май.


В клипа, публикуван на видео канала на банката YouTube.com/Norgesbank, участва гуверньорът Ойстен Улсен, представен като D.J Codfather (бел.ред. - шега с "Кръстникът", в която в началото е използвана английската дума за риба треска). Има още скечове, рап и машина, в която пускаш риба, а излизат пачки. Банкнотите са с морска тематика. На тази от 100 крони има викингски кораб, а на тази от 200 крони - риба треска.


Затова и във видеото се пее "виж треската, тлъста, хубава, норвежка", а Улсен гледа с бинокъл през прозореца на кабинета си, след което се обръща към камерата и казва "Треската идва сега!".




Клипът, изработен като римейк на комедия от 80-те години, е гледан за 3 дни близо 50 000 пъти. Далеч по-важното годишно обръщение на Улсен от февруари е видяно само 85 пъти.


Норвегия има брегова ивица, дълга хиляди километри, районът е богат на риба и от векове страната е голям износител на морски дарове. През последните десетилетия офшорните петролни и газови находища са основният източник на приходи.


Във видеото се разказва как изследовател на треската решил да използва нейния синьо-зелен цвят, за да направи новите банкноти. "И ако ги похарчите, ние ще оптечатаме нови. Така че тичайте към рибната банка, защото треската идва!"


Производството на новите банкноти е с 20% по-скъпо, но според централната банка те ще траят с 50% по-дълго.