Видео: Руски православен милионер не пуска хомосексуални в магазините си

По витрините на верига хранителни магазини, собственост на дълбоко религиозен руски националист, се появиха надписи, че в тях не се допускат хомосексуални.


Почти четвърт век след като Русия декриминализира хомосексуалността, предразсъдъците остават дълбоко вкоренени, значителна част от гей общността продължава да съществува почти в нелегалност, а през последните месеци московски издания пишат за буртална кампания срещу хомосексуалнитe в Чечения.


Гравираните надписи "Забранено за педерасти" се появиха в Москва по магазините на 50-годишния Герман Стерлигов. Той става милионер благодарение на стокова борса, която открива малко преди разпадането на СССР. По-късно става дълбоко религиозен и се оттегля със семейството си в провинцията, за да продава "органични продукти на руското село".




Видео: Руски православен милионер не пуска хомосексуални в магазините си

© Reuters


"Планетата ни е пълна с измет и болни хора", казва Стерлигов пред телевизия "Ройтерс" на панаир край Москва. "Пред очите ни е историческият опит на Содом и Гомор, когато Господ е изпепелил тези градове", допълва той, давайки за пример притча от Стария завет. "С хомосексуалните и содомитите са изгорени и другите хора - деца, жени и онези, които не са содомити."


На панаира Стерлигов възхвалява американския президент Доналд Тръмп, който с едно от първите си решения отмени препоръка на предшественика си Барак Обама, позволяваща на транссексуални ученици да използват тоалетни по собствен избор. "Благодарим му. Господ здраве да му даде", казва Стерлигов.


"Приветстваме инициативите на Доналд Тръмп, който преследва същата политика в САЩ, макар и по по-умерен начин. Надяваме се, че руските лидери ще последват американския президент в тези начинания."


Видео: Руски православен милионер не пуска хомосексуални в магазините си

© Reuters


Юлия Горбунова от "Хюмън райтс уоч" заявява, че като нарушава закона, веригата магазини на Стерлигов изпраща опасно послание из страната, в която доминира хомофобията. "Те пропагандират хомофобия в едно и без това хомофобско общество и това само показва напрежението, създава омраза и води до престъпления на омразата. Държавата определено има отговорност да спре това и да се намеси."


Альона, която работи в един от московските магазини на Стерлигов, казва, че споделя позицията на магазина относно хомосексуалните "като истинска християнка". "Нямам проблем с табелата, това е талисман, който ни пази", допълва тя.

"Това се случва в Русия, защото всекидневната хомофобия и религиозният фундаментализъм са относително масово разпространени. Герман Стерлигов е представител на радикално православно религиозно движение в самата Руска православна църква, а дискриминацията срещу ЛГБТ общността е държавна политика", коментира и Николай Кавказки, активист от тази общност.

Видео: Руски православен милионер не пуска хомосексуални в магазините си

© Reuters

Ключови думи към статията: