Григор Димитров излиза за първа победа на "Ролан Гарос" от 2013 г.

Григор Димитров излиза за първа победа на "Ролан Гарос" от 2013 г.

© Reuters

Ако има турнир, който не е сред любимите на Григор Димитров, това със сигурност е "Ролан Гарос". Българският тенисист постигна едва три победи в досегашните си шест участия в Париж, като последният му успех беше преди цели четири години.


Днес Димитров се завръща на червените кортове във френската столица в опит да спре черната серия от четири поредни загуби и три последователни отпадания в първия кръг. За целта той ще трябва да се справи със съпротивата на местния ветеран Стефан Робер.


26-годишният българин и 37-годишният французин ще играят на централния корт "Филип Шатрие". Двубоят им е трети в програмата за първия ден на турнира и се очаква да започне около 16.00 ч., като ще бъде предаван пряко по "Евроспорт 2" и БНТ HD.




Това ще бъде първи мач помежду им на ниво АТП. Те все пак са се срещали два пъти през 2011 г. в турнирите от сериите "Чаланджър", като Димитров печели и двете срещи - 6:3, 6:0 в зала в Прага, и 6:1, 3:6, 6:3 на клей в Шербур.


Робер заема 113-ото място в световната ранглиста, а най-доброто му класиране е №50 през октомври миналата година. Той няма нито една индивидуална титла в световния тур на АТП, най-силното му представяне в Големия шлем е осминафинал на Australian Open през 2014 г., a на "Ролан Гарос" никога не е преминавал втория кръг.


Димитров обаче също не може да се похвали с добри резултати в Париж. Най-доброто му представяне във френската столица беше през 2013 г., когато за пръв път в кариерата си стигна до трети кръг в турнирите от Големия шлем.


От тогава обаче българинът не е печелил мач на "Ролан Гарос", записвайки четири поредни загуби - срещу Новак Джокович през 2013 г., срещу Иво Карлович през 2014 г., срещу Джак Сок през 2015 г. и срещу Виктор Троицки през 2016 г.


Ако успее да сложи край на черната серия, Димитров ще се изправи във втория кръг срещу победителя от мача между Томи Робредо и Даниел Еванс. Тези срещи са от третата четвърт на схемата, където най-високо поставени са носителят на рекордните девет титли в Париж Рафаел Надал и Милош Раонич.


Програмата за деня


Корт "Филип Шатрие":
(от 12.00 ч.)


Петра Квитова - Джулия Боузруп
Анжелик Кербер - Екатерина Макарова
Стефан Робер - Григор Димитров
Лука Пуи - Жюлиен Бенето


Корт "Сюзан Ленглен":
(от 12.00 ч.)


Адриан Манарино - Орасио Себайос
Светлана Кузнецова - Кристина Макхейл
Доминик Тийм - Бърнард Томич
Винъс Уилямс - Цян Уан


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: