Арест на дете в Москва предизвика възмущение в Русия

Арест на 10-годишно дете на площада при метростанция "Арбатская" в столицата Москва предизвика възмущение в социалните мрежи в Русия, след като правозащитници съобщиха за случилото се. В платформата за видеосподеляне YouTube беше публикуван клип от ареста на момчето, което било отведено в патрулен автомобил и откарано в районното полицейско управление. На записа се чува как детето вика за помощ. Арестът бил в присъствието на жена, за която по-късно се установило, че е втората съпруга на бащата на момчето. Пред агенция ТАСС от полицията заявяват, че детето е било задържано, защото било заподозряно в просия. В интервю за радио "Свобода" обаче бащата - Иля Скавронски, обяснява, че синът му има логопедични проблеми и част от препоръчаната терапия е да рецитира стихове пред непознати хора. В момента на ареста декламирал стихове на Уилям Шекспир, докато мащехата му седяла наблизо и четяла книга.


Скавронски обвинява служителите на реда, че са се държали грубо както с детето, така и със съпругата му, която силно се уплашила, виждайки ги внезапно да обграждат детето и да го дърпат за ръката, и се опитала да ги спре.



Пред ТАСС от столичното управление на вътрешното министерство разказват друга версия, според която детето признало, че проси и заявило, че е само на площада. От полицията уточнили, че след задържането на 10-годишното момче към патрулката се приближила жена, която се представила като съседка и поискала да й върнат детето, а когато й било отказано, предизвикала конфликт и се опитала да привлече вниманието на минувачите, като в същото време записвала разправията с мобилния си телефон.


По данни на властите момчето е било предадено по-късно на баща му, на когото е съставен протокол за неизпълнение на родителските задължения, а представители на полицията поднесли извинения за инцидента. Пред радио "Свобода" Иля Скавронски коментира, че причина за извиненията е вдигналия се в социалните мрежи, а после и в медиите, шум около ареста. Той подчертава, че у момчето не са намерени никакви пари и допълва, че то е в шок от случилото се.

Ключови думи към статията: