"Арсенал" надделя над "Челси" и триумфира във ФА къп за рекорден 13-и път

"Арсенал" надделя над "Челси" и триумфира във ФА къп за рекорден 13-и път

© Associated Press

Арсенал" е новият носител на трофея във ФА къп. "Топчиите" победиха с 2:1 шампиона "Челси" в драматичен мач на "Уембли". Арсен Венгер стана най-успешният мениджър в историята на турнира, като вдигна титлата за седми път, а отборът спечели за рекорден 13-и път, като изпревари "Манчестър юнайтед", който спечели миналия сезон.


В този финал за първи от 50 години се изправиха един срещу друг два отбора от Лондон.


"Арсенал" поведе след много спорен гол на Алексис Санчес още в четвъртата минута. 15 минути преди края на втората част Диего Коща изравни, но Аарън Рамзи донесе победата с попадение след три минути. Нападателят на сините можеше отново да изравни, но ударът му от близко разстояние беше отразен от Давид Оспина.




"Челси" завърши двубоя с 10 души, след като Виктор Моузес получи втори жълт картон в 68-ата минута заради симулация в опит да спечели дузпа.


"Топчиите" надиграха съперника си през първото полувреме, като почти всички по-опасни положения бяха пред Тибо Куртоа. Символичните домакини в този двубой поведоха след точно три минути 49 секунди - с най-бързия гол в историята на турнира. Попадението обаче предизвика много дискусии. Нголо Канте направи опит да изчисти, Санчес се пребори за нея, но като игра с двете ръце, след което проби в наказателното поле. Там беше Рамзи, който беше в положение на засада и се спусна да играе за топката, като в последния момент се спря и чилийският нападател успя да прати покрай Куртоа.


Страничния съдия вдигна флага си засада, след което главния рефер Антъни Тейлър отиде да говори с него и в крайна сметка голът беше зачетен.


"Арсенал" надделя над "Челси" и триумфира във ФА къп за рекорден 13-и път

© Associated Press


След това пред Даниел Уелбек и Рамзи се откриха добри възможности, но и двата удариха греди. През първата част Оспина трябваше да се намесва решително при удар на Коща, като това беше едно от малкото по-опасни положения за сините.


През второто полувреме отборът на Антонио Конте заигра по-агресивно и Моузес и Педро направиха пропуски. Моузес беше изгонен в 68-ата минута, когато проби в наказателното поле, като преодоля Алекс Окслейд-Чембърлейн, но падна на терена без да има никакъв контакт и Тейлър му показа втори жълт картон.


Въпреки че се озова в затруднено положения, сините изравниха след добра атака в 76-ата минута. Вилиан подаде към нападателя в наказателното поле, той спря на гърди, след което веднага отправи удар, като не остави шансове на Оспина.


"Топчиите" обаче отговориха бързо на предизвикателството. Влезлият след попадението на сините Оливие Жиру подаде към Рамзи, който с глава върна преднината. Френският нападател направи асистенцията си само 38 секунди, след като влезе в игра.


До края "Арсенал" можеше да вкара и още. Ектор Бейерин прати покрай дясната греда след страхотен индивидуален пробив, а в в 87-ата минута Месут Йозил завърши контраатака с удар в лявата греда.

Ключови думи към статията: