Г-7 още не знае дали САЩ остават в Парижкото споразумение за климата

Г-7 още не знае дали САЩ остават в Парижкото споразумение за климата

© Reuters

Лидерите на страните от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, САЩ, Канада, Франция и Япония) направиха необичайно признание, посочвайки в заключителното комюнике от срещата си в Таормина, че не са успели да преодолеят различията по климатичните промени и САЩ не могат да се присъединят към останалите в ангажимента към Парижкото споразумение, предаде агенция "Ройтерс".


"САЩ са в процес на преразглеждане на политиката си по климатичните промени и Парижкото споразумение и затова не са в позиция да се присъединят към консенсуса по тези теми", пише в комюникето, цитирано от БТА.


"Отнасяйки се с разбиране към този процес, държавните глави и правителствените ръководители на седемте държави и председателите на Европейския съвет и Европейската комисия потвърждават силния си ангажимент да изпълнят бързо Парижкото споразумение", се допълва в документа.




Германският канцлер Ангела Меркел определи разговорите на срещата на Г-7 по въпроса за климатичните промени като "незадоволителни", предадоха световните агенции. Имаме ситуация "шестима, а заедно с ЕС - и седмина, срещу един", която означава, че все още няма яснота дали САЩ ще останат в Парижкото споразумение за климата, посочи тя.


Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще вземе окончателно решение дали САЩ да останат в споразумението идната седмица. Изненадващото съобщение беше направено в "Туитър" в последния ден от дългата задгранична обиколка на Тръмп и идва след като той отказа да се ангажира с оставане в радикална климатична сделка, устоявайки на интензивния международен натиск, посочва БТА.


По-рано днес останалите шест членки на Г-7 взеха решение да се придържат към Парижкото климатично споразумение. Според сделката администрацията на Тръмп ще получи още време да обмисли дали ще остане обвързана със споразумението от 2015 г. за овладяване на газовите емисии с парников ефект.


Крачка назад и за миграцията


Срещата в Таормина завърши без очакван разултат и по втора важна тема - ограничаването на миграцията. Заключителната декларация не включва препратки към възможността за поставяне на "ясни граници" на миграцията, както се предвиждаше в предишни проекти, посочва ДПА.


"Потвърждаваме суверенните права на държавите, поотделно и заедно, да контролират собствените си граници и да въведат политики в свой национален интерес и национална сигурност", е отбелязано в комюникето.
Предварителният проект на документа съдържаше и поставянето на ясни граници за нивата на нетната миграция като един от ключовите елементи за националната сигурност и икономическото благосъстояние, припомня агенцията.


Във финалния текст се посочва също, че "правилно управляваните потоци могат да донесат икономически и социални ползи и за страните на произход, и за дестинациите, както и за самите мигранти и бежанци" - изречение, което не присъстваше предварително.


Общи действия срещу протекционизма


Лидерите от групата на седемте се договориха за съвместни противодействия на протекционизма. "Признаваме, че свободните, честни и взаимноизгодни търговия и инвестиции са ключови фактори за растежа и създаването на работни места. Освен това отново заявяваме, че ще се придържаме към към отварянето на пазарите и борбата с протекционизма, а също и противопоставянето на всяка нелоялна търговия. В същото време признаваме, че търговията не винаги носи полза на всяка страна. Поради тази причина считаме, че е необходимо да се вземат съответните мерки, така че всички компании и всички граждани да могат максимално да се възползват от възможностите, предлагани от глобалната икономика", пише в декларацията.


Съгласие за нови санкции срещу Русия заради Украйна


Г-7 изрази готовност да приеме нови санкции срещу Русия заради действията й в Украйна, ако е необходимо, и свърза отмяната на вече съществуващите санкции със спазването на Минските споразумения.


"Готови сме да приемем нови ограничителни мерки, за да повишим понасяната от Русия цена, ако действията й наложат това", заявяват лидерите.


"Отново обръщаме внимание, че срокът на действие на санкциите е свързан с пълното изпълняване от Русия на задълженията й в рамките на Минските споразумения и спазването на суверенитета на Украйна. Санкциите могат да бъдат отменени, ако Русия изпълни задълженията си", добавят лидерите на Г-7. Те подчертават важността на взаимодействието с Русия: "Въпреки разногласията ни сме готови да взаимодействаме с Русия за решаване на регионални кризи и общи предизвикателства, когато това е в нашите интереси"


Изразява се и готовност за сътрудничество с Русия по решаването на конфликта в Сирия.

Ключови думи към статията: