Ирак забрани на жените в Мосул да закриват цялото си лице заради сигурността

Ирак забрани на жените в Мосул да закриват цялото си лице заради сигурността

© Associated Press

Полицията в иракския град Мосул днес забрани на жените да носят забрадките никаб, покриващи цялото лице без очите, в районите, освободени от "Ислямска държава". Мярката е продиктувана от съображения за сигурност, тъй като има опасност облеклото да се използва за проникване от членове на екстремистката милиция, предаде агенция ДПА, цитирайки нареждане на шефа на полицията в северната провинция Нинава - Уатик ал Хамдани.


"Решението е взето след опити за проникване на елементи от "Ислямска държава", дегизирани в женско облекло", се посочва в изявлението на полицейския началник, цитирано от БТА.


Радикалната групировка превзе Мосул, който е столица на провинция Ниневе, с внезапно нападение в средата на 2014 г. През януари Ирак обяви "освобождаване" на източната част на града, припомня ДПА.


Забраната за носене на никаб важи на обществени места, по централните улиците и площадите на Мосул, както и на пазарите. Управлението на полицията обясни, че "бойците от "Ислямска държава", чиито мишени са мирни граждани, се появяват, преоблечени в женски дрехи и с никаби, за извършване на терористични актове на места, където се струпват жители в Мосул".

Ключови думи към статията: