Първите четирима се събраха в 53 секунди преди последния етап на Джиро д'Италия

Шампионът от 2014 г. Найро Кинтана запази розовата фланелка преди последния етап на Джиро д'Италия, а Том Дюмулен изпадна от първата тройка, но направи голяма крачка към първата си победа в големите колоездачни обиколки.


Първите четирима състезатели в генералното класиране се събраха в рамите на само 53 секунди и гарантираха вълнуваща битка в индивидуалното бягането по часовник, с което в неделя ще завърши юбилейното стотно издание на джирото.


Французинът Тибо Пино отново показа, че е най-впечатляващият колоездач в последната седмица на обиколката и спечели днешния двадесети етап. Благодарение на успеха в последната планинска отсечка в тазгодишното джиро състезателят на "Франсис де Жу" се изкачи на трета позиция в генералното класиране.




Пино се доближи на 39 секунди от Кинтана и на четири секунди от миналогодишния победител Винченцо Нибали, а преднината на французина пред Дюмулен е десет секунди. Илнур Закарин е пети на 1:15 мин. от лидера, а Доменико Позовиво затваря първата шестица на 1:30 мин.


"Всички претенденти караха много силно днес. Опитахме се да натрупаме повече секунди пред Дюмулен, но не се получи. Определено очаквахме повече. Според мен разликата (с Дюмулен) е прекалено малка. Имахме нужда от две минути, за да спим спокойно тази вечер. Дюмулен би трябвало да спечели джирото", заяви генералният мениджър на "Мовистар" Еузебио Унсуе.


Факторът "Катюша"


Последният планински етап, който беше с дължина 190 километра и включваше две тежки изкачвания от първа категория, предложи страхотна битка с много атаки. Още на първа височина, която беше дълга цели 24 километра при среден наклон около 7%, отборът на Закарин - "Катюша", наложи убийствено темпо в основната група.



Страхотното каране на Роберт Кешерловски доведе до там, че всички останали фаворити останаха без нито един съотборник. Дори силните отбори на Кинтана и Нибали - "Мовистар" и "Бахрейн мерида", не бяха способни да издържат на темпото на "Катюша".


Нито един от претендентите обаче не беше изръсен и след преодоляването на височината темпото спадна. Това даде възможност на доста състезатели да се върнат в групата на фаворитите, а водещите отборите прегрупираха силите преди 25-километровото спускане от Монте Грапа.


В челото от ранното откъсване се оформи белгийска двойка - Дилан Тенс и Дрийс Девенайнс, които обединиха сили в опит да останат пред основната група. Още тогава обаче беше ясно, че шансовете им за етапен успех са сведени до нулата.


Битката на претендентите


Втората височина от първа категория беше дълга 14 километра при среден наклон около 6%, а след нейното преодоляване за състезателите предстоеше спускане в последните 15 километра с много леко изкачване преди финалните 5 километра.


Нибали пръв направи атака, която веднага беше последвана от Кинтана. Дюмулен изостана, но с типичното си темпово каране успя да догони италианеца и колумбиеца.


Последва много силна атака на Закарин и Позовиво, които се откъснаха пред останалите фаворити. Километър по-късно потеглиха Нибали, Кинтана и Пино, а Дюмулен беше изръсен заедно с Боб Юнгелс, Адам Йейтс, Бауке Молема, съотборникът на Пино Себастиен Райхенбах и направилият страхотно впечатление в тазгодишното джиро Ян Хирт от "ССС Полковице".


Закарин и Позовиво преминаха първи през височината, но след това в спускането към тях се присъединиха Нибали, Кинтана и Пино. Петимата започнаха да работят заедно, но разликата с групата на Дюмулен така и не надмина 20 секунди.


Така се стигна до финален спринт за победата и секундите бонификация, в който очаквано надмощие имаше Пино. Закарин премина втори и взе шест секунди бонификация, а третата позиция и последните четири секунди бонификация отидоха при Нибали.


"Това е страхотна победа, като се има предвид тежката битка, която имахме. Надявам се утре да имам добър ден и краката да работят както днес, за да мога да се кача на почетната стълбичка", заяви Пино пред "Евроспорт" след първия си етапен успех в джирото и трети в големите обиколки след двете победи в "Тур дьо Франс" през 2012 и 2015 г.


Групата на Дюмулен пресече финала с изоставане от 15 секунди. "Най-накрая височините са зад гърба ми. Много съм щастлив, че днес краката ми бяха по-добре от вчера. Денят беше добър за мен. Много съм благодарен на Молема, Юнгелс и Йейтс", заяви Дюмулен след етапа.


Фаворит за крайната победа


Дюмулен е големият фаворит в утрешния последен етап по часовник, а въпросът ще бъде каква разлика може да направи на останалите. Отсечката е дълга 29.3 километра, като има равнинен профил и през цялото време движението е надолу - от 185 метра надморска височина в Монза до 120 в Милано.


В първия часовник в тазгодишното джиро, който беше дълъг 40 километра, холандецът направи 2:07 минути разлика на Нибали, 2:42 минути на Пино и 2:53 минути на Кинтана.


"Мисля, че разликите няма да са толкова големи, колкото в предишния часовник, но ще видим какво ще стане", каза още Дюмулен.