Прокурорският "изпит" за съдебния съвет мина с малко въпроси

Прокурорският "изпит" за съдебния съвет мина с малко въпроси

© Надежда Чипева

Общото събрание на всички прокурори, които следващата събота ще избере измежду 12 кандидати четирима свои представители в новия състав на Висшия съдебен съвет, премина без много въпроси към номинираните.


Още след 13 ч. (началото на събранието беше в 11 ч. но първоначално беше отделено време за изборни органи) зала "Универсиада" се поизпразни. От 1505 обвинители в София бяха дошли малко над 500. Мнозинството от тях са избрали да дадат своя вот през електронната система и дистанционно, а не с хартиена бюлетина.


Кандидатите имаха по 10 минути да се представят. Концепциите им са известни.




"Гласувайте за себе си, гласувайте с мисъл. Защото този ВСС, тази Прокурорска колегия, тези представители на професионалната общност ще са такива, каквито ги изберем,


а не такива, каквито ги избират делегати". Това беше призивът на главния прокурор Сотир Цацаров към събранието в началото му (за какво говори Цацаров пред журналисти вижте тук).


Към първите двама кандидати - Галина Стоянова и Георги Кузманов - въпроси не бяха задавани, въпреки неколкократните призиви за това от водещия събранието. Но пък Кузманов (от Апелативна прокуратура Бургас) говори за "оглушителната тишина" в медиите за успехите на прокуратурата. Според него критиките трябва да се прекратят, защото "ние сме от най-добре работещите в Европейския съюз, ние сме много добри прокурори". Кузманов се позова на ниския дял на оправдателните присъди – под 2 %.


Третият - Гергана Мутафова, която е районен прокурор на Пловдив, получи три въпроса от свой колега от Пловдив. Те бяха свързани с натовареността на следователите


Към прокурора от Върховна касационна прокуратура и бивш зам. -министър на правосъдието Даниела Машева бяха зададени въпроси във връзка с анонимни сигнали за корупционно поведение на магистрати. Според нея на такива не трябва да се обръща внимание и следва да бъдат оставени без разглеждане.


На уточняващ въпрос: "А ако анонимният сигнал съдържа конкретика за корупционно поведение, ще бъде ли неглижиран, само защото е анонимен?", мнението на Машева бе, че всеки сигнал трябва да съдържа данни за подателя, противното създава предпоставки за неоснователни твърдения.


Към председателя на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов бяха зададени няколко въпроса. Един от тях - на военен прокурор от Пловдив бе защо Иванов не е провел срещи с тях на място и дали това значи, че мнението им е маловажно за него. Иванов прие това като основателен упрек. "Не го приемайте като неуважение лично към вас, нямах физическата възможност да се видя с всички вас. Но към Пловдив имам особен афинитет, там е най-голяма членска маса на асоциацията", заяви Иванов.


Към края на изслушването залата беше почти празна, с което и въпросите към останалите кандидати намаляха.
Последният кандидат Ясенка Шигармаринова заяви, че "работата на прокуратурата не е работа в производствен цех, по производство на обувки и вази, а творческа".


"Не може цифрата да е определяща за това колко прокуратури и къде да има". По думите й въпросът за реформа на съдебната карта трябва да тръгне отгоре надолу, а като пример посочи "тежката администрация във върховната прокуратура и във ВСС".


Всичко, което трябва да знаете за: