Цацаров очаквал по-малко хленчене от Лозан Панов

Сотир Цацаров

© Георги Кожухаров

Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че е очаквал по-малко хленчене и политиканстване от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Задочният разговор между двамата продължи и на общото събрание на прокурорите днес, на което той изслуша 12-те кандидати за Висшия съдебен съвет.


Цацаров отново повтори, че може да работи в професионален план с Панов, но че никога не биха станали приятели. "Въпреки, че съм обявен за най-голямото зло на републиката, съм готов да работя, без да влагам грам личен елемент", поясни Цацаров.Той също заяви, че е очаквал повече конкретни идеи за съдебната система от председателя на ВКС. Главният прокурор разкри и подробности от първата среща с Панов. Това се е случило след като той беше блъснат от кола малко преди да се яви пред съдебния съвет през ноември 2014 година. Тогава Цацаров отишъл в болницата по молба на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев.


"Аз видях Лозан Панов за първи път в "Пирогов". Георги Колев ме помоли да отида там, да разговарям с колегата точно след инцидента и да му дам уверения, че инцидентът е просто пътно транспортно произшествие и то няма нищо общо с избора му, както може би е считал. Аз го потвърждавам и сега", заяви Цацаров.




Цацаров, който не веднъж заяви, че е било грешка да подкрепи Панов за председател на ВКС, каза днес, че не е бил подведен да гласува за него. "На онзи етап мислих, че този кандидат ще защити интересите на съдебната система.


Да бъде коректен, да не бъде умерен във формата на послушен и да бъде човек с много ясна визия. Разчитах много на това",


заяви Цацаров.


"Очаквах по-малко политиканстване, по-малко хленчене, много по-конкретни идеи за съдебната система. В никакъв случай не очаквах коректност, която да е свързана с глупостите, които бяха изречени, че държвата била едва ли не на колене пред главния прокурор, а пък какво беше там били подронени устоите на правовата държава. Като четеш и наизустиш това, което ти е написал някой друг, няма да станеш по-велик", коментира главният прокурор. Той повтори, че това мнение не трябва да блокира работата между съда и прокуратурата.


"Аз не споря с никого. Не съм тръгнал да обикалям телевизионните студиа, не съм тръгнал да казвам, че ме е страх. Къде го е страх? В мерцедеса на НСО? Там ли го е страх? Не съм тръгнал да обикалям


и да казвам, че държавата е на колене пред онзи или този, не съм тръгнал да пиша писма до президента, в което характеризирам съдиите като най-голямото зло в тази страна. Не съм започвал тази война. Аз имам ясна представа за качествта на този човек. Ние имаме съвсем различни ценностни системи", заяви още главният прокурор

Според Цацаров има парламентарен контрол над дейността на магистратите, защото и тримата "големи" се избират и уволняват по един и същи начин, имат едни и същи права и задължения. "Чух спекулата - всеки прокурор можел да повдигне обвинение на Лозан Панов, добре, а когато някой друг от тримата големи стигне до съд, нима съдиите не са свързани малко или много с председателя на ВКС", попита Цацаров.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: