Кими Райконен ще стартира от полпозишън в Гран при на Монако

Кими Райконен ще стартира от полпозишън в Гран при на Монако

© Associated Press

Пилотът на "Ферари" Кими Райконен ще започне от полпозишън в Гран при на Монако. Финландецът завърши с време 1:12.178 мин. Втори в стартовата решетка се нареди неговият съотборник Себастиан Фетел. Това е първи полпозишън за Ройконен от 2008 г.


"Страхотно е, очевидно. Ще се опитаме да се възползваме по най-добрия начин от предимството си в неделя", каза Райконен.


Люис Хамилтън не успя да се класира за последния етап на квалификацията и остана извън топ 10. Той ще стартира от 14-ата позиция. Другият пилот на "Мерцедес" Валтери Ботас ще започне трети.




"Беше ми изключително трудно да завърша в топ пет и да се класирам за последната сесия. Сега трябва да разберем какво точно не е наред с колата. Настина не знам какво да кажа. Съкрушен съм", каза Хамилтън и добави, че утре ще се опита да завърши в топ 10.


Кими Райконен ще стартира от полпозишън в Гран при на Монако

© Associated Press


Той имаше сериозни проблеми по време на втората част и обяви по радиоуредбата, че трудно контролира болида си, а в края на етапа Щофел Вандорм катастрофира и беше развят жълт флаг, което сложи край на надеждите му за място сред първите десет.


Другите, които също не успяха да се класират в топ 10, бяха Кевин Магнусен, Фелипе Маса, Данил Квят и Нико Хюлкенберг.


Четвърти и пети останаха състезателите на "Ред бул рейсинг" Макс Верстапен и Даниел Рикардо. След тях се наредиха Карлос Сайнс от "Торо росо", Серхио Перес от "Форс Индия" и Ромен Грожан от "Хаас". Девети и десети са пилотите на "Макларън" Дженсън Бътън и Вандорм, чийто места ще претърпят промени заради наказания.


"Ферари" зае първите две места в Монако за първи път 1979 г. Тогава Джоди Шектър тръгна първи и спечели състезанието, а втори беше Жил Вилньов.