Екатерина Захариева: Да се иска наказателна процедура от Брюксел заради срещата в ЦУМ е абсурдно

Екатерина Захариева

© Юлия Лазарова

Екатерина Захариева

Вицепремиерът по съдебната реформа и бивш правосъден министър Екатерина Захариева определи като "абсурдно" откритото писмо, изпратено вчера от четири партии и една гражданска организация до Еврокомисията.


В него формациите обвиняват българските институции в отказ да проверят нерегламентираната среща в в ЦУМ между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и собственика на магазина и политик Георги Гергов и призовават Брюксел да обмисли започването на процедура срещу България по Европейската рамка за укрепване на върховенството на правото.


"Стига сме си клатили държавата, нека се стегнем, никой няма да дойде отвън да ни направи реформата, нещата са в нашите лице", коментира днес Екатерина Захариева. Тя уточни, че европейските експерти могат да помагат със съвети, но не и да свършат същностната работа, която е нужна. Захариева даде да се разбере, че вижда връзка между активността на партиите, изпратили писмото, и започналите процедури по избор на нов Висш съдебен съвет (ВСС). По думите й и двата обособили се лагера в съдебната система "клатят избора на ВСС", защото много добре знаят, че комисията ще съди по него за напредъка на съдебната реформа в страната.


Путин направи ненужна провокация




Думите на руския президент Владимир Путин на 24 май, че е славянската писменост и литература е дошла в страната му от македонската земя Захариева, която е и външен министър, определи като "ненужна провокация". Тя подчерта, че има неоспорими исторически факти и не е хубаво да се правят подобни изказвания на национален празник, какъвто е денят на писмеността. Допълни, че българската държава е реагирала адекватно.


В отговор на въпрос дали руският президент Владимир Путин трябва да бъде поканен за честванията на 140-та годишнина от Освобождението на България, както предложи президентът Румен Радев, министърът коментира, че много би се радвала това стане: "Аз бих се радвала колкото се може президенти и министър-председатели да идват в България, защото това е най-лесният начин да защитим нашите национални интереси".