Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цацаров: От Лозан Панов очаквах по-малко хленчене и политиканстване

"Приятели няма да станем, но това не значи, че нямам готовност да работя с него"

9 коментара
Цацаров: От Лозан Панов очаквах по-малко хленчене и политиканстване

От председателя на ВКС Лозан Панов очаквах по-малко политиканстване, по-малко хленчене, очаквах много по-конкретни идеи за съдебната система и взаимна коректност. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в събота пред журналисти преди началото на Общото събрание на прокурорите, свикано за избор на членове на Висшия съдебен съвет от магистратската квота.

Тази и другата събота Общото събрание на прокурорите избира четирима членове на ВСС измежду 12 кандидати, като изслушването на кандидатите е днес, а гласуването ще се състои следващата седмица.

Отношенията на Цацаров с председателят на ВКС Лозан Панов са изострени, след като Панов поиска ВСС да провери всички детайли около скандалната среща, на която главният прокурор е заплашвал бизнесмена Сашо Дончев, популярна като ЦУМ-гейт. Освен това Панов настоява за намаляване на политическото влияние върху ВСС и огромната власт на главния прокурор.

”Аз не работя главен прокурор, за да се сдобрявам с някого, ние просто трябва да имаме с г-н Лозан Панов нормални, служебни и колегиални отношения. Той никога няма да ми стане приятел, никога няма да се сдобрявам с него, защото нито той ще ми стане приятел, нито искам такъв човек за приятел. Но това не значи, че нямам готовност да работя с него”, коментира в събота Цацаров.

”В крайна сметка той е председател на ВКС - институция, която заслужава само уважение. Аз съм главен прокурор, прокуратурата трябва да знае своето място в процеса, в същото време няма да му позволя да хвърля упреци към колегите ми прокурори. Защото тези хора не го заслужават, пък и едва ли Лозан Панов ще е човекът, който ще ги оценява”, каза главният прокурор.

”След първата ми среща с него и след подкрепата на моя глас за него, това не значи, че той е бил избран, защото аз съм го подкрепил. Просто моят глас е един от 17-те или 18-те. Единственото ми искане към него бе за коректни институционални отношения”, посочи Цацаров. ”Но моята лична оценка не трябва да пречи на това, което бихме могли да направим”, добави той.

”Не съм започвал тази война и нямам намерение да оставя някой да се упражнява с мен. Имам ясна представа за качествата на този човек”, каза още Цацаров.

Все пак той уточни, че Панов е казал поне една истина – че двамата имат различни ценностни системи.

Според Цацаров има парламентарен контрол над дейността на магистратите. И тримата, които вие наричате големи, обърна се той към медиите, имат еднакъв статут - избират се и се уволняват по един и същи начин, имат едни и същи права и задължения. Чух спекулата - всеки прокурор можел да повдигне обвинение на Лозан Панов, добре, а когато някой друг от тримата големи стигне до съд, нима съдиите не са свързани малко или много с председателя на ВКС, запита Цацаров.

Не става с хленчене, става с работа - а това в момента е ожесточаване, което измества целия дебат встрани, каза той.

”Тази ситуация не може да продължава по този начин, но съм готов да работя без да влагам грам личен елемент, допълни Цацаров.

В коментар за днешното изслушване на кандидатите за ВСС от прокурорската квота главният прокурор посочи, че на практика изборът е мажоритарен - всеобщо, равно, пряко и тайно избирателно право.

”Ще призова днес колегите си към две неща: първо, да гласуват, второ - да гласуват за себе си, което означава с мисъл за тези кандидати, за които считат, че ще са наистина в състояние да защитят техните интереси”, подчерта главният прокурор.

Цацаров смята, че колегите му нямат настройка да гласуват по йерархия, а по-скоро на базата на желание да защитят съсловните си интереси и прокуратурата като институция.

Самото Общо събрание на прокурорската колегия за избор на членове на ВСС премина със сравнително малко зададени към кандидатите въпроси, като към някои въпроси липсваха изобщо. Кандидатите имаха по десет минути да представят концепциите си. В зала "Универсиада" присъстваха около 500 прокурори от общо 1500, като стана известно, че повечето обвинители са предпочели да гласуват електронно.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Наминаващ
    #9
  2. Gracata
    #8

    Липсата на правосъдие доведе до произволи във властта,законодателна и изпълнителна. Конституцията предвижда съдебна проверка на административните актове но досега няма ефект от проверките към политици(Христо Бисеров и консултациите на Доган за Цанков камък,политиците подготвили фалита на КТБ и др.) В момента ни разиграват водевил на сцената на айрогара София да може новия шеф митници Костов да наложи послушни хора(принцип на БКП).Съдебната система до днес се управлява от завършили право с препоръка

  3. Vladi
    #7

    а от Цацаров и оглавяваната от него Прокуратура очаквахме да залови крадците , ограбили КТБ, да накаже виновните за похарчените милиарди по проекта АЕЦ Белене и Цанков камък. А той се свира по офиси и кой знае какво иска. Оставка!!!

  4. Оставка, Цацаров!

  5. [email protected]
    #5
  6. С.Славов
    #4

    Винаги е имало хора ,които обичат да говорят , но има и такива на които им става драго да се слушат как говорят.

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #3
  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #2
  9. Един от Европа
    #1

    А от тебе все повече народ очакваме час по-скоро си подадеш оставката и да не пречиш на неизбежната истинска съдебна реформа която е въпрос на време.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.