Румяна Коларова: Голямото мнозинство на една партия обрича управлението на неефективност

доц. Румяна Коларова

© Юлия Лазарова

доц. Румяна Коларова

Ефективните правителства на България са тези, които са търсили и са постигали широк консенсус при вземането и налагането на решения. Макар че българският елит има склонност към еднопартийни управления, те са по-неефективни.


Това се разбра като извод от доклада "25 години институционална динамика: какъв е моделът на демокрация в България?" на доц. д-р Румяна Коларова, ръководител на катедра "Политология" към Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Изследването бе представено днес на Юбилейната международна конференция "Бъдещето на ЕС и Източна Европа", която се провежда на 30-а годишнина от създаването на катедрата.


"Дори и да бъде променена изборната формула у нас, така че да гарантира по-голямо мнозинство в парламента на една партията, то то е обречено на неефективност при управлението", констатира доц. Коларова в коментар за мажоритарните и консенсусни кабинети.


От прегледа й на българските правителства в последните години се разбра, че най-ефективни били коалиционните кабинети. Според нея обаче има позитивен момент в развитието на демокрацията у нас на фона на световната тенденция за отстъпление от демокрацията.