Краусвайк се оттегли от джирото заради стомашни проблеми

Краусвайки се движеше десети в генералното класиране

© Associated Press

Краусвайки се движеше десети в генералното класиране

Холандецът Стивън Краусвайк прекрати участието си в колоездачната обиколка на Италия. Състезателят на "Лото Йъмбо" се оттегли два етапа преди края на надпреварата заради стомашни проблеми.


"След като изкарах тежка вечер и нощ, заради стомашни проблеми няма да мога да стартирам днес", написа Краусвайк в профила си в "Туитър" преди днешния двадесети и предпоследен етап от Джиро д'Италия.


29-годишният холандец беше десети в генералното класиране, след като загуби две позиции в изключително интересния и изпълнен със събития деветнадесети етап. Той изоставаше със 7:37 минути от новия лидер в обиколката Найро Кинтана.




През 2016 г. Стивън Краусвайк беше близо до спечелването на джирото, но заради падане загуби розовата фланелка два етапа преди края и остана четвърти в крайното класиране.


Тази година холандецът участва за седми път в италианската обиколка и пропусна да запише четвъртото си класиране в топ 10 след седмото място през 2015 г. и осмото през 2011 г.


Той не успява да завърши джирото за втори път след 2014 г., когато се оттегли след деветия етап заради контузия в рамото.


Какво предстои до края на джирото


До края на стотното джиро остават два етапа, а битката за розовата фланелка е изключително оспорвана, след като вчерашният етап събра първите шест в генералното класиране в едва 90 секунди.



Кинтана има преднина от 38 секунди пред Том Дюмулен, 43 секунди пред миналогодишния шампион Винченцо Нибали и 53 секунди пред Тибо Пино. Илнур Закарин изостава с 1:21 мин. от лидера, а само на девет секунди зад руснака е Доменико Позовиво.


Днес е последният планински етап, в който Кинтана и Нибали ще имат последна възможност да направят солидна разлика на Дюмулен преди индивидуалното бягане по часовник в неделя, с което приключва обиколката.


Днешната отсечка няма да завършва на изкачване, но въпреки това е доста тежка. Тя е с дължина 190-километра и включва три височини, като втората и третата са от първа категория.



Ключови в етапа са последните 90 км. Те започват с изкачване към Монте Грапа, което е сред най-тежките в тазгодишната обиколка и където Найро Кинтана и Иван Басо си осигуриха розовата фланелка през 2014 и 2010 г. Височината е дълга 24 километра при среден наклон около 7% и максимален - 11% в самото начало.


След нея следва много технично спускане в продължение на 26 км, преди да се стигне до втората височина от първа категория. Тя е дълга 14 км и има сходни характеристики с първата. Последните 15 км са спускане с много леко изкачване преди финалните 5 км.


Обиколката на Италия ще завърши в неделя с индивидуален етап по часовник. Отсечката е дълга 29.3 километра, като има равнинен профил и през цялото време движението е надолу - от 185 метра надморска височина в Монза до 120 в Милано.

Ключови думи към статията: