Атанас Скатов обяви, че следващата му цел ще остане тайна

Атанас Скатов обяви, че следващата му цел ще остане тайна

© Фейсбук/Atanas Skatov

Атанас Скатов се завърна в България, след като изкачи Еверест и Лхотце, и обяви, че първо иска да си почине и възстанови преди да предприеме следващото си изкачване. Той добави, че следващата му цел ще остане в тайна.


39-годишният Скатов изкачи Еверест за втори път. Преди няколко дни той го направи от южния му ръб, след като през 2014 г. успя да го преодолее от северната страна на Тибет. Той посочи, че разликата между двете изкачвания е била много голяма.


"От южна страна маршрутът е съвсем различен, много по-труден. Този път метеорологичните условия също бяха много по-сурови. Духаше много силен вятър всеки ден и заради това не можах да изкача за 20 часа и двата върха. Трябваше за три дена да се върна в Лагер 2", каза Скатов.




Той се изкачи на най-високия връх на планетата пет дни след Лхотце и остана общо 11 дни на височина над 6500 метра. Скатов стана първият веган, покорил този връх, и вторият българин след Христо Проданов от 1981 г.


Алпинистът добави, че е известно време е бил болен, но това му е помогнало да бъде още по-концентриран. "Трябваше да дам абсолютно всичко от себе си, за да се кача".


Той допълни, че следващото изкачване най-вероятно ще се осъществи след две-три седмици.

Ключови думи към статията: